Forrygende 80-årig

Efter et langt liv i scenelyset har Maggie Smith aldrig været mere verdensberømt, end hun er nu.

Rollen som enkegrevinden af Grantham i TV-serien »Downton Abbey« har gjort Maggie Smith endnu mere verdensberømt, end hun var i forvejen. Foto: NBC Universal/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg havde ret angående min stuepige. Hun siger op – for at blive gift! Hvordan kan hun være så egoistisk?«

Alderen er de fleste kvindelige skuespilleres største fjende, men Maggie Smith kan 28. december fejre sin 80 års fødselsdag vel vidende, at hun aldrig har været mere berømt end nu.

Ovenstående citat ytres af enkegrevinden af Grantham i TV-serien »Downton Abbey«, der siden 2010 har lagt verden for sine fødder sæson efter sæson.

Og rollen som (særdeles) aldrende britisk aristokrat, der ikke ser med milde øjne på de skiftende tider, såvel som fast medvirken i »Harry Potter«-filmene, har ført Maggie Smith op i en klasse af superstjerner, som hun hårdnakket nægter at tilhøre, og hvor det mildest talt ikke vrimler med 80-årige britiske kvinder.

Faktisk kan hun til sin store irritation ikke længere gå uforstyrret på gaden i Paris, fortalte hun for nylig i et interview med den britiske avis, The Telegraph, i forbindelse med premieren på filmen »Min lejlighed i Paris«. Filmens manuskript var det eneste af den bunke, hun kunne vælge imellem, hvor hendes rolle ikke døde til sidst, forklarede hun.

Dame Margaret Natalie Smith, som hun retteligt hedder, regnes sammen med veninden Dame Judi Dench, der fyldte 80 år tidligere på måneden, for at være en af Storbritanniens førende skuespillerinder. Smith begyndte karrieren på teatrets skrå brædder i 1950erne og hendes talent, karakteristiske ansigtstræk og helt specielle stemme gjorde hende hurtigt til en populær skuespiller. Hun spillede 1960 over for selveste Sir Laurence Olivier, der beskrev hendes skuespil som »mageløst«.

Selv om Maggie Smith efter eget udsagn altid har foretrukket teatret frem for film og TV, er det ikke mindst disse medier, hun kan takke sin stjernestatus for. For at nævne et lille udpluk af en lang perlerække af film, spillede hun i 1965 Desdemona over for Laurence Oliviers Othello, medvirkede i Hercules Poirot-filmene »Døden på Nilen« og »Mord i solen«, »Et Værelse med udsigt«, »Richard III«, »Ekskonernes klub«, »Te med Mussolini«, »Gosford Park«, »Ladies in Lavender« samt de seneste år »Kvartetten« og »The Best Exotic Marigold Hotel«, hvis efterfølger får premiere i det nye år.

I 2015 skifter hun for øvrigt overklassen ud med en rolle som hjemløs i en filmatisering af stykket »The Lady in the Van«, som hun i sin tid spillede på teatret.

Maggie Smith har fået to Oscars. En for bedste skuespiller 1969 for »Jean Brodies bedste år« og en for bedste birolle for »California Suite« 1978, samt et hav af andre, fornemme priser.

Skuespillet fylder også meget i privatlivet. Smith var først gift med skuespilleren Robert Stephens og siden dramatikeren Beverley Cross. Begge hendes sønner er skuespillere.

Hun fik konstateret brystkræft i 2007, men blev behandlet og har sjældent haft mere travlt end nu.

Om at blive ældre fortalte Smith The Telegraph om en hændelse i 1991, hvor hun medvirkede i Stephen Spielbergs Peter Pan-film, »Hook«.

Spielberg spurgte en af hendes venner i kostume- og sminke-afdelingen, hvor gammel Smith egentlig var. »92 år,« lød svaret. »Og det har jeg været lige siden,« fortalte Maggie Smith.

»Jeg er bange for, at de ikke behøver sminke mig mere. Jeg har indhentet mig selv.«

Maggie Smith ved en premiere i 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: DYLAN MARTINEZ.