Hun trækker den ene hårrejsende effekt efter den anden op fra skuffen med mystiske og angstprovokerende detaljer

AOK
Litteratur
Guide

Af skønlitteraturens mange forskelligartede genrer er kriminalromanen en af de mest populære og bedst sælgende. Vi har samlet en håndfuld af de bedste og nyeste.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Steen Steensen Blichers novelle »Præsten i Vejlbye« fra 1829 regnes gerne for den første reelle danske krimi og af nogle også som verdens ældste af sin slags. Det er dog stadig til debat.

Til gengæld er der bred enighed om, at amerikaneren Edgar Allan Poes novelle »Mordene i Rue Morgue« fra 1841 for første gang i form af pariseren Auguste Dupin introducerer en egentlig detektiv i kriminallitteraturens historie.

Den neglebidende genre får sit globale gennembrud med skotten Sir Arthur Conan Doyles verdensberømte geni og excentriker Sherlock Holmes og hans tro følgesvend Dr. Watson. Den tweedklædte duo så verdens lys for første gang i 1887 i novellen »Et studie i rødt«.

I dag er genren mere populær end nogensinde før og er ofte mange store forlags primære indtægtskilde. Her følger en oversigt over de bedste og mest nervepirrende af slagsen – lige nu og her.

1

Velskrevet og velkomponeret hverdagskrimi

Anne Grues »Nøglen til mord« er en dejligt velskrevet og velkomponeret hverdagskrimi. Den står på skuldrene af den gamle britiske whodunit-mesterdetektiv, der passer som hånd i handske til de læsere, der ikke er til blodsprøjtende horror eller hæsblæsende biljagter.

Uddrag af anmeldelsen:

»»Nøglen til mord« er en dejligt velskrevet og velkomponeret hverdagskrimi, en cosy crime for læsere, der ikke er til blodsprøjtende horror eller hæsblæsende biljagter – selv om man godt nok får noget, der ligner, da fru Mortensens Opel Corsa forfølger en Fiat Punto på en landevej, i øvrigt med dramatiske, men dog realistiske følger.«

Læs hele anmeldelsen her.

2

Gyserkongens krimi

Stephen Kings roman »Billy Summers« placerer sig uden for gyserkongens vanlige genre og kræver tålmodighed af læseren, som til gengæld belønnes med et usentimentalt og mesterligt plot, der balancerer begavet mellem det rå og tilbagelænede, godt garneret med virtuose dialoger.

Uddrag af anmeldelsen:

»Når det er sagt, er vejen fra start til slut også i lange perioder en sand fornøjelse at tilbagelægge. Scenerne er, hvad end de foregår i udkanten af Mississippi, midt i Colorado eller et helt tredje sted, for eksempel i et smerteligt barndomsminde eller på en uforglemmeligt hård militær slagmark, så filmiske, at de er lige til at optage og smide på det store lærred.«

Læs hele anmeldelsen her.

3

Stinkende Stockholm

Med »1795« afslutter den svenske forfatter Niklas Natt och Dag sin forrygende trilogi om voldsomme menneskeskæbner i 1700-tallets groteske storby. Handlingen slæber indimellem i »1795«, men skylles heldigvis nemt ned med Natt och Daggs forrygende sprog.

Uddrag af anmeldelsen:

»Fornøjelsen skyldes først og fremmest, og igen ikke overraskende, Natt och Dags måde at skrive på: Nemlig med den dér guddommelige fandenivoldskhed, der i al sin saft, kraft og umiskendelige overlegenhed smager af både dekadente aristokraters lommepoesi og af tarvelige, slagterhundes morgendis.«

Læs hele anmeldelsen her.

4

Afdøde ansigter

Den regerende islandske krimidronning, Yrsa Sigurdardóttir, har begået en velkonstrueret og gådefuld krimi, hvor hun som perler på en snor trækker den ene hårrejsende effekt efter den anden op fra skuffen med mystiske og angstprovokerende detaljer.

Uddrag af anmeldelsen:

»Der var ingen tegn på, at nogen havde færdedes i området. Sneen lå skinnende hvid og uberørt overalt. Der var heller ikke et levende væsen at se nogen steder, hvilket måske ikke var så mærkeligt – det var kun ganske få dyr, der kunne overleve en hård vinter i så øde omgivelser som disse.«

Læs hele anmeldelsen her.

5

Sofistikeret islandsk uhygge

Man får meget mere end en klassisk spændingsroman i islandske Ragnar Jónassons »Tågen«. Tingene udvikler sig ikke som forventet, og fortællingen er både afdæmpet, overraskende og sofistikeret leveret.

Uddrag af anmeldelsen:

»Fletningen, denne trilogi, er fed og formfuldendt, og alle de mange tråde er fornemt samlet i en afslutning, hvor læserne får mere at vide om det, der er hændt, end politiet og sagens hovedpersoner«

Læs hele anmeldelsen her.