Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

De fem høns

»Når røgen har lagt sig, vil det forhåbentligt gå op for de fleste, at Danmark har været udsat for en smædekampagne og ikke har noget at skamme sig over uanset regeringens klodsede håndtering.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle historier er så gode, at de er næsten umulige at slå ihjel. Også selv om de ikke har noget med virkeligheden at gøre. De bliver til sandheder, der kan florere i årevis og brede sig fra land til land, fra mund til mund. Sådan er det med historien om det rige velfærdssamfund Danmark, der under krigen blev berømmet for sin hjælp til jøderne, men som nu vil konfiskere smykker og vielsesringe fra udsatte flygtninge. Selv om smykker af personlig værdi udtrykkeligt er undtaget fra regeringens lovforslag, cykler historierne om det onde Danmark rundt i den internationale presse – og ikke mindst på de strømførende sociale medier. I løbet af en formiddag er en fjer blevet til mindst fem høns, og Danmarks internationale omdømme lider skade.

Mandag gjorde udenrigsminister Kristian Jensen og integrationsminister Inger Støjberg deres til at skabe klarhed og mane myterne og de falske historier i jorden. Det skete i Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg, hvor de to ministre måtte svare for sig over for kritiske parlamentarikere, som stod klar til at riste den danske regering på gløder af international humanisme og selvgodhed.

Det er i sig selv bedrøveligt, at det overhovedet skulle komme dertil, at regeringen og det danske diplomati skal bruge kræfter på at forsvare Danmarks ry og rygte. Skal der findes en skyldig må det – udover alle dem, der gerne vil misforstå og bagtale Danmark – være regeringens uheldige kommunikation. Er der ikke en spindoktor til stede, har man haft lyst til at spørge. Rygterne om vielsesringene kunne for længst være manet i jorden, men tjente det formål at gøre Danmark til et mindre attraktivt endemål for asylansøgere. Kunsten at kommunikere to budskaber samtidig i den globale landsby er næsten umulig. Og misforståelserne opstår, når man både vil signalere til asylansøgere, som er på vej til Danmark, skal holde sig væk, og samtidig berolige alle andre om, at Danmark skam overholder alle regler om god behandling.

Når røgen har lagt sig, vil det forhåbentligt gå op for de fleste, at Danmark har været udsat for en smædekampagne og ikke har noget at skamme sig over uanset regeringens klodsede håndtering. Danmark tog sidste år imod 21.000 asylansøgere og ventes i år at modtage 25.000. Vi ligger blandt de ti lande i EU, der tager imod flest målt pr. indbygger. På verdensplan er vi blandt de fem lande, der bruger 0,7 procent af BNI eller mere på bistandshjælp. Danmark støtter menneskerettigheder og lever op til internationale konventioner. Sådan er det.

Samtidig er det dog nødvendigt at slå fast, at den situation, som Danmark og Europa står i, er helt ekstraordinær, og at det er helt legitimt, at de europæiske lande gennem deres nationale lovgivning og grænsekontrol beskytter sig mod en overvældende strøm af flygtninge og migranter. Det sker i Danmark, og det sker i en række andre lande. Så længe de europæiske løsninger lader vente på sig, og Europas ydre grænse står pivåben, er det det, man burde koncentrere sig om i Europa-Parlamentet og ikke at krydsforhøre de lande, som er blevet tvunget ud i helt nødvendige stramninger af udlændingeloven.