Diplomatiet på overarbejde for at sikre Danmarks omdømme

Med skærpet medieovervågning og en mere aktiv indsats fra ambassadører i debatten om den danske udlændingepolitik forsøger Udenrigstjenesten at forhindre, at den negative omtale af Danmark kommer ud af kontrol. Mandag sender den danske regering hele to ministre til debat om de danske asylstramninger i Europa-Parlamentet.

Kristian Jensen og Inger Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Fra verdens lykkeligste og bedste land til en ondskabsfuld nation, der vil fratage desperate flygtninge deres sidste ejendele og tvangsfodre folk med svinekød. Billedet af Danmark har i en række anerkendte internationale medier været negativt de seneste uger, og det har sendt Udenrigsministeriet og danske ambassader på overarbejde.

For selv om den danske regering bevidst har ønsket at sende et signal om, at man som asylansøger ikke møder guld og grønne skove, når man kommer til Danmark, så har omtalen af den danske udlændingepolitik – og senest de asylstramninger, der ventes vedtaget i denne uge – ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) været præget af »alt for mange misforståelser«. Derfor arbejder Udenrigstjenesten systematisk på at sikre en faktuel korrekt udlægning af, hvad der sker i Danmark.

»Vores opgave er at sørge for, at verden har det rigtige indtryk af Danmark. Derfor er vi på sagen, og det har vi været længe. Udenrigstjenesten, altså ambassaderne, har fået til opgave at være ekstra opmærksomme på fejlagtige artikler for at tage fat i medierne, hvis der bliver skrevet forkerte ting om den danske politik,« siger Kristian Jensen.

Torsdag valgte han ganske usædvanligt selv at møde op til en ellers rutinemæssig »eksamen« i FNs Menneskerettighedsråd, som det normalt er FN-ambassadører, der tager sig af. Og mandag (i dag, red.) sender regeringen både udenrigsministeren og udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), til en debat i Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg om de danske stramninger på asylområdet.

Under Europa-Parlamentets samling i Strasbourg i sidste uge argumenterede De Grønnes medformand, Philippe Lamberts, for, at en diskussion af situationen i Danmark er lige så vigtig som diskussionen om retsstatens beskaffenhed i Polen og Ungarn. Den slags udsagn gør det ifølge udenrigsministeren vigtigt at få »fortalt den fulde historie om den danske indsats.«

Stor aktivitet på ambassader

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, har været på den amerikanske TV-station CNN for at gyde olie på vandene, og bekymringen er tydelig, når man taler med folk i Udenrigstjenesten. De danske ambassader har siden sensommeren arbejdet systematisk på at forklare politikere og journalister i blandt andet USA, Tyskland, Italien og EU-hovedstaden Bruxelles, hvad der er op og ned i den danske udlændingepolitik.

Eksempelvis offentliggjorde den danske ambassadør i Italien, Birger Riis-Jørgensen, kort før jul et åbent brev om situationen i Danmark og den danske indsats for flygtninge, mens Danmarks ambassadør i USA, Lars Gert Lose, i begyndelsen af januar var i National Public Radio for at forklare den danske grænsekontrol og uddybe, hvorfor den danske regering sidste år indrykkede de omdiskuterede annoncer i en række libanesiske aviser.

Og mandag holder den danske repræsentation i Bruxelles så en briefing for udenlandske journalister forud for debatten i Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg – igen i et forsøg på at forklare såvel lovforslaget som situationen i Danmark, herunder hvor mange asylansøgere Danmark tager, hvad Danmark gør rundt om i verden, samt hvilke regler der til sammenligning gælder for kontanthjælpsmodtagere i Danmark.

Ondskabsfuld handling og svinekødspligt

Udenrigstjenestens indsats skal ses i lyset af, at de negative artikler om Danmark griber om sig. Det er nogle af verdens mest anerkendte aviser som amerikanske New York Times og Washington Post samt britiske Financial Times, der alle har tegnet et ganske negativt billede af Danmark på det seneste.

På forsiden af den europæiske udgave af New York Times har en artikel oplyst læserne om, at kritikere drager sammenligninger til Nazitysklands inddragelse af jødernes værdier, mens Financial Times på lederplads har kaldt »inddragelse af desperate asylansøgeres værdier« for en »ond gestus.«

»Tiltagene med at tage penge og værdigenstande fra flygtninge har været særlig chokerende for mange, der ser Danmark som et tolerant, progressivt, skandinavisk land. Det synes at gå længere, end hvad mere ekstreme anti-immigrant-regeringer i Ungarn og Polen har foreslået. Så for dem uden for kontinentet, der ikke har fulgt dansk politik tæt, kommer sådan en politik som et chok,« fortæller Peter Spiegel, der de seneste fem år har været chef for Financial Times’ kontor i Bruxelles.

Også i sydeuropæiske og tyske aviser har kritikken af de danske asylstramninger fået en del spalteplads, ligesom tyske medier over en bred kam har kastet sig over »frikadellekrigen« i Randers i artikler, der heller ikke tegner et videre pænt billede af Danmark.

I torsdags blev artiklen »Med svinekødspligt mod islamisering« en af de mest læste, diskuterede og delte artikler på Die Welts hjemmeside, mens den ligeså anerkendte Frankfurter Allgemeine Zeitung berettede, at sammenslutningen af tyske svineproducenter ganske vist elsker svin, men dog er imod tvang og svinekødspligt.

Uenighed om konsekvenser

Danske Martin Roll rådgiver med base i Singapore nogle af verdens største selskaber om strategi og brands, så han følger med i den internationale debat om Danmark. Martin Roll mener, at netop glansbilledet af Danmark som et lille, lykkeligt land har gjort det ekstra interessant for alverdens medier at kaste sig over de negative historier, fordi kontrasten er så stærk.

»Danmark bliver ramt, fordi det er nemt at ramme. Der har været lidt af et glansbillede af det venlige Danmark, hvor alle cykler, bader i havnen og kan gå på gaderne i sikkerhed. Og så giver en negativ historie en stærk retorisk effekt. Samtidig er Danmark et lille land, som man ikke er bange for at lange ud efter. Det er langt sværere for de globale medier at gå i kødet på Tyskland på samme måde,« siger Martin Roll.

I lørdagens udgave af Kristeligt Dagblad advarede seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Rasmus Boserup, og professor Ole Wæver fra Københavns Universitet om, at den tiltagende kritik af Danmark er en farlig udvikling, som er på vej ud af kontrol. Ifølge Rasmus Boserup er der paralleller til optakten til Muhammed-krisen. Han fremhæver over for Kristeligt Dagblad, at det negative fokus på Danmark kan bruges af islamister og i terrorgruppers rekrutteringsmateriale.

Så slemt mener Martin Roll ikke, at det går – blandt andet fordi det drejer sig om håndteringen af et europæisk problem, som Danmark ikke selv er skyld i. Og nok så vigtigt har andre lande som Tyskland en lignende lovgivning.

»Jeg tror ikke, at det skader Danmarks brand på langt sigt, for det handler om rigtig mange ting. Danmark vil stadig være et attraktivt og sikkert sted for såvel turister som udenlandske investeringer, og Danmark har i dag et meget stærkt globalt brand. På mellemlangt sigt vil andre historier dominere fortællingen, og andre lande vil sandsynligvis gøre det samme som Danmark. Så i mine øjne har Danmark ikke fejlet her. Det er et utroligt følsomt emne, men man skal stå fast og kommunikere ærligt, hvad man gør og hvorfor,« forklarer Martin Roll.

Financial Times’ Peter Spiegel mener dog, at der over en årrække har været en glidende overgang til et mere negativt internationalt billede af Danmark, når det kommer til flygtninge- og udlændingepolitik.

»Det er bestemt ikke første gang, at Danmark har givet anledning til bekymring internationalt i forhold til migration. Jeg mener, at det forsimpler tingene at sige, at Danmark engang havde et ukompliceret, positivt image og nu ikke har det længere. Fremkomsten af populisme og anti-EU-stemning i Danmark er blevet fulgt nøje i udlandet i årevis, især i takt med at Dansk Folkeparti har opnået stærkere og stærkere resultater,« siger Peter Spiegel.

Selv om der har været megen kritik, så mener udenrigsminister Kristian Jensen ikke, at der er tale om en stor krise:

»Vi skal lade være med at tegne billedet sortere, end det er. Da jeg var i Genève til Menneskerettighedsrådets gennemgang af Danmark, var der rigtig mange lande, som roste Danmark. Både for vores efterlevelse af menneskerettigheder, for vores indsats for at forbedre vilkår for børn, ligestilling, ligebehandling af homoseksuelle og på en lang række andre områder. Så jeg genkender ikke billedet af, at Danmark skulle have fået alvorlige ridser i lakken. Men der har været historier, som jeg oprigtigt talt er ked af.«