EU-kilder: Møde er usædvanligt, men…

Flere kilder med indgående kendskab til EU kalder det udsædvanligt, at regeringen i Europaparlamentet skal forklare de danske asylstramninger. Mødet er dog en mulighed for at mane myter til jorden, mener eksperter og EU-parlamentarikere.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke hverdagskost, at Danmark skal stå skoleret over for Europaparlamentet, som integrationsminister Inger Støjberg og udenrigsminister Kristian Jensen gør det mandag eftermiddag i Bruxelles for at forklare de danske asylstramninger.

Men ifølge Christel Schaldemose, der har været medlem af Europaparlamentet for Socialdemokraterne siden 2006, er det ikke første gang, et land skal forklare et lovforslag over for parlamentet.

»Det er usædvanligt, men det er ikke historisk. Vi har haft situationer med eksempelvis Ungarn og Polen, som skulle forklare asylstramninger, når der har været noget ekstraordinært. Så det er ikke fordi, det ikke er set før,« siger hun.

Både Polen og Ungarn er blevet skarpt kritiseret internationalt for deres håndtering af flygtningestrømmen, hvor Ungarn blandt andet byggede et hegn langs grænsen til Serbien i efteråret sidste år.

»Nu har parlamentet været voldsom kritisk over for Ungarn og Polen, og nu vil man gerne vise, at det ikke handler om en øst-vest konflikt eller nye demokratier over for gamle demokratier. Man vil gerne sende signal om, at det her gør man, uanset hvilket medlemsland der er tale om. Man risikerer at skulle stå skoleret og forklare, hvad der er op og ned,« fortsætter Christel Schaldemose.

 

International kritik

Flere internationaler medier har sat spørgsmålstegn ved blandt andet regeringens meget omstridte smykkeforslag. Flere aviser har draget paralleller til Anden Verdenskrigs Holocaust, hvor jøder fik frataget deres ejendele, når de ankom til udryddelseslejrene.

Det fik Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, til at kalde forslaget for det mest misforståede lovforslag i dansk lovgivnings historie.

Mødet er derfor endnu en mulighed for at forklare, hvad der er op og ned i regeringens asylstramninger, lyder det fra Venstres medlem af Europaparlamentet, Ulla Tørnæs, der også kalder mødet »meget usædvanligt«.

»Når det så er sagt, så synes jeg, det er rigtig fornuftigt, at den danske regering siger ja til invitationen fra EU-parlamentet, ikke mindst for at rydde nogle af de myter og misforståelser af vejen, så vi kan diskutere på baggrund af fakta,« siger Ulla Tørnæs.

»EU-parlamentet har inviteret Danmark. Det har man gjort på baggrund af, at viden om lovforslaget primært tager udgangspunkt i, hvad der har været omtalt i de internationale medier. Så kan jeg egentlig godt forstå, man har nogle spørgsmål, man gerne vil stille. Det får man så mulighed for, når den danske regering møder op i dag,« understreger hun.

 

Møde uden mulighed for sanktioner

Det er borgerrettighedsudvalget i Europa-parlamentet, der har inviteret den danske regering til en drøftelse af den danske asylpolitik.

Ifølge Marlene Wind, der er professor på Københavns Universitet, kommer mødet til at foregå stille og roligt.

»Sagen er den, at EU er et værdifællesskab, og en gang imellem bliver man bedt om at forsvare og ikke mindst forklare sin politik i forhold til de værdier, som EU står for. Man skal passe på med ikke at blive alt for fornærmet over, at man nogle gange bliver bedt om at forklare, hvad man gør indenrigspolitisk. EU er mere end bare et handelssamarbejde, og det glemmer vi nogle gange,« siger hun og understreger, at det er uvist, hvor hyppigt sådan nogle møder forekommer.

Men mødet er usædvanligt, lyder det fra Maja Kluger Rasmussen, der er senioranalytiker ved Tænketanken Europa. I hvert fald når det kommer til udlændingeområdet.

»Det er lidt mere atypisk på asylpolitikken og i de udvalg, som de nu skal ned og tale med, men man gør det tit i de økonomiske udvalg,« siger hun og fortsætter:

»Det ret typisk, at man indkalder ministre til at stå skoleret, men ikke på det her område. Som udgangspunkt er det en eller anden form for demokratisk høringskontrol, Europa-parlamentet foretager sig, uden at de har nogle sanktionsmuligheder,« siger Maja Kluger Rasmussen.

 

EU-korrespondent: Ikke hverdagskost

Ifølge Berlingskes EU-korrespondent, Jakob Ussing, vil det normalt kun være integrationsministeren, der ville skulle forklare sig. Men statsminister Lars Løkke Rasmussen har fundet det nødvendigt at sende to ministre afsted til at fortælle om det store billede, hvor Danmark blandt andet er et af de EU-lande, som bruger flest midler på flygtninge i nærområderne i forhold til størrelsen af landets økonomi.

»Det er bestemt ikke hverdagskost, at lande skal forklare deres lovforslag på den måde, og endnu mere usædvanligt er det, at et land sender hele to ministre,« siger han.

»At den danske regering overhovedet skal forklare sig, skal ses i lyset af den omfattende internationale kritik, der har været af flere elementer i de danske asylstramninger, mens det dobbelte ministerfremmøde viser, hvor alvorligt regeringen tager det her,« uddyber Jakob Ussing.