Jeg skal ikke være mor

»Personligt har jeg altid haft den opfattelse, at det var børnene, der ikke sagde mig noget – lige indtil det gik op for mig, at det var mødrene«.

Forleden læste jeg et indlæg om forældre og især mødre, der tilsidesætter deres små børn til fordel for træning. Personligt forstår jeg ikke, hvorfor man absolut skal træffe et valg om enten eller? Blandt alle reformerne, som vedrører dagpenge, uddannelser osv., har vi glemt at reformere én ting som er mindst ligeså vigtig som de politiske områder, nemlig en reform af definitionen »god mor«.

Babysvømning, babyblogs, babysnak – alt dette har over det seneste årti givet mig mindst ligeså meget morgenkvalme som en graviditet kan give. Siden jeg har været teenager har det stået klart for mig, at jeg ikke skal være mor.

Personligt har jeg altid haft den opfattelse, at det var børnene, der ikke sagde mig noget – lige indtil det gik op for mig, at det var mødrene.

Ofte er jeg blevet påduttet kommentarer om, at jeg nok ikke har en fremtidsudsigt som mor, bare fordi jeg har en anden drøm end andre mainstreammødre. »Vil du være sprogofficer? Så kan jeg godt se, at det ikke ligefrem bliver familielivet, du vil prioritere højest.« Hvorfor, kan jeg ikke defineres som en god mor, bare fordi jeg ikke drømmer om et kedeligt parcelhus og en rigid hverdag med et 8-16-job?

Hvorfor er det at være en god mor i dagens Danmark forbundet med noget, der ligner en IKEA-vejledning? Bare fordi du selv kun har været til babyyoga tre gange i denne uge, mens resten af din mødregruppe var der fem gange, gør dig ikke til et dårligere menneske.

Mainstreammødrenes dæmonisering af atypiske mødre har taget fuldstændig overhånd. Det er også som om at alle former for selvdisciplin som motion, sund kost, søvn og kvalitetstid med dig selv har ret til at blive udskiftet med undskyldningen »Jamen, jeg har jo lige fået barn.«

Nej, bare fordi du ikke fik dine timers nattesøvn, er du ikke mere berettiget til at smide dig på sofaen og æde en plade Marabou. Det er nok det, der afgør din vægtøgning med 30 kg og ikke bare din graviditet i sig selv. Din mødregruppe ser heller ikke skævt til dig, blot fordi dit hus ikke dufter af Ajax hver dag.

Trænings-mor, arbejds-mor eller fuldtids-mor, jeg er sikker på, at du er god nok, så længe du er lykkelig og føler at du gør det, som du føler er det bedste for dit barn og resten af familien.

Nathalie Kold-Hansen, studerende, Københavns Universitet

Johan Kellers Vej 41, 2450 København SV