Psykolog: Derfor bliver nogle børn ikke til at holde ud

Pas på, hvad du fortæller dit barn. Børn kan få et usundt syn på sig selv og ende som narcissister, viser undersøgelse.

Modelfoto. Vi synes alle sammen, at vores egne børn er de mest specielle, fantastiske og helt særlige. Men pas på, hvad du fortæller dit barn. Børn kan få et usundt syn på sig selv og ende som narcissister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi synes alle sammen, at vores egne børn er de mest specielle, fantastiske og helt særlige. Men pas på, hvad du fortæller dit barn. Børn kan få et usundt syn på sig selv og ende som narcissister.

En hollandsk undersøgelse viser, at børn der konstant får at vide, hvor specielle de er, kan få den opfattelse, at de er bedre end alle andre. Det kan udløse mangel på respekt for andre og resultere i, at børnene udvikler narcissisme og bliver arrogante.

I undersøgelsen foretaget af Amsterdam Universitet og Ohio Stat University har man fulgt 565 hollandske børn mellem syv og elleve år i 18 måneder. Igennem interviews af både børn og forældre, har man fundet ud af, at børn, der bliver opdraget med, at de er lige så gode som alle andre, har et sundere billede af sig end de børn, der får at vide, at de er bedre end alle andre.

Psykolog og familieterapeut Finn Korsaa mener, forældrene skal spare på ordene og hellere vise deres børn kærlighed.

Finn Korsaa har skrevet flere bøger, blandt andet ’Parforhold og børneopdragelse’. Han mener, at det er vigtigt, at forældre ikke lægger under deres børn og overforkæler dem. Børn har brug for grænser såvel som ros og opmuntring.

»Nogle forældre dyrker deres børn, som om de var guder. De risikerer at få børn ud af det, man ikke kan holde ud at være sammen med. Børn, som er selvovervurderende og selvhævdende. De gør deres børn en bjørnetjeneste ved at gøre sådan noget,« siger Finn Korsaa.

Finn Korsaa mener ligeledes, at det kan have en bagside, at fortælle børn at de er enestående, unikke og bedre end andre.

»Der er slet ingen grund til at fortælle den slags, for den følelse er vi født med. Hvis den følelse bliver overstimuleret, kan børnene udvikle sig til nogle narcissistiske uhyrer, som ikke tåler irettesættelse og ikke tåler at blive modsagt,« siger Finn Korsaa, psykolog og familieterapeut.

Den hollandske undersøgelse viser, at børn med urimeligt høje tanker om sig selv typisk har dårligere selvværd end deres legekammerater. Det overrasker ikke psykolog og familieterapeut Finn Korsaa, som ikke mener, man kan tale sig til et sundt selvværd.

»Forældrene skulle spare på ordene og heller vise børnene, at de elsker dem. Det betyder utroligt meget for børn, hvordan forældre opfører sig og lever deres liv,« siger Finn Korsa.