Populært børneprogram udvider med en autistisk dukke

I diversitetens navn får det amerikanske børneprogram »Sesame Street« en ny karakter, når autistiske Julia i næste uge toner frem på skærmen.

Elmo og Abby fra »Sesame Street« får en ny ven, når den nye dukke Julia snart får TV-debut. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAN HONDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i over ti år føjer »Sesame Street« en ny karakter til sit TV-cast, når dukken Julia får sin fjernsynsdebut på mandag.

Det fortæller blandt andre CBS News.

Julia er fire år, har orange hår og grønne øjne - og så er hun autist.

Når Julia taler, gentager hun ofte det, som en af hendes dukkevenner lige har sagt. Hun udtrykker sig tit ved at baske med armene på en karakteristisk måde, og hun bliver let overstimuleret og er mere følsom over for høje lyde og uro, end de andre dukker. Julia er god til at synge og huske sangtekster, og så har hun et særligt godt blik for former og figurer.

Julia blev oprindeligt skabt i 2015 til børneprogrammets særlige digitale initiativ »Sesame Street and Autism: See Amazing in All Children«, der både er rettet mod børn med autisme-diagnoser og alle andre mennesker. Initiativets forskellige tilbud og udviklingen af Julia-dukken er baseret på flere års research, som både involverer en stor gruppe forskere og familier, der har autisme tæt inde på livet.

»Vi ønskede at fremme en øget forståelse og bekæmpe den stigmatisering, som man ofte oplever i forbindelse med de her børn,« har Jeanette Betancourt fra holdet bag »Sesame Street« forklaret til CBS News, hvor hun også betoner, at det har været væsentligt for TV-producenterne at fremhæve alt det, som Julia har tilfælles med de andre dukker - og samtidig vise, at man godt kan være en del af gruppen, selv om man på nogle områder skiller sig ud.

Julia er nu blevet så populær, at hun bliver forfremmet til det klassiske program på TV-skærmen, og det bliver i den første episode med Julia tydeliggjort, at hun er unik på en særlig måde. Da Big Bird vil hilse på Julia, ignorerer hun ham, så Big Bird tror, at hun ikke kan lide ham. Men det er ikke tilfældet.

»Hun gør tingene på en lidt anderledes måde, på en slags Julia-måde,« forklarer dukken Abby til Big Bird i afsnittet af »Sesame Street«, som bliver sendt på mandag.

Julia bliver spillet af dukkefører Stacey Gordon, der selv er mor til et barn med en autisme-diagnose.