Feriefond: Ulovligt at eftergive lån

Det vil kræve en vedtægtsændring, hvis Arbejdsmarkedets Feriefond skal forlænge eller eftergive lån til kulturinstitutioner. »Lige nu afventer vi, hvad det politiske niveau når frem til,« siger DAs bestyrelsesmedlem i fonden, Flemming Dreesen.

ARKIVFOTO: Fregatten Jylland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil være at betragte som ulovlig statsstøtte, hvis Arbejdsmarkedets Feriefond forlænger eller eftergiver de lån på ca. 900 mio. kroner, som fonden er i gang med at indkræve fra en række museer og andre oplevelsesinstitutioner. Det fastslår DAs medlem af fondens bestyrelse, Flemming Dreesen.

»Fonden agerer jo under de vedtægter, som beskæftigelsesministeren har fastsat. Det er det lovgrundlag, fondens bestyrelse skal følge, og der står, at vi skal indkræve lånene,« siger han og tilføjer, at Feriefonden også er bundet af, at den er en del af en offentlig forvaltning.

Berlingske beskrev forleden, hvordan flere museer og andre institutioner, der har optaget lån i Arbejdsmarkedets Feriefond i den tro, at lånene kunne forlænges og reelt ikke skulle betales tilbage, nu risikerer lukning, fordi fonden med henvisning til nye vedtægter kræver pengene tilbagebetalt.

Flemming Dreesen erkender, at det er en problematisk situation. Også set i lyset af, at nogle institutioner allerede har betalt tilbage.

»Det er en problemstilling, vi også skal forholde os til. Derfor afventer vi nu, hvad det politiske niveau når frem til. Indtil da følger vi de retningslinjer, vi har fået,« siger han.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil allerede i denne uge indkalde de partier – V, K, R, S og SF – der står bag de ændrede vedtægter, for at finde en løsning på problemet.

Ministeren har ikke taget stilling til, om lånene skal forlænges eller eftergives.

»Jeg håber, vi kan finde en løsning inden for den ramme, der blev aftalt i 2014. Hvordan det så ender, er for tidligt at sige,« sagde han lørdag til Ritzau. Og det glæder en anden minister, at der nu bliver taget hånd om problemstillingen.

»Jeg er glad for at beskæftigelsesministeren er gået ind i sagen og har tilkendegivet, at han vil drøfte de uhensigtsmæssige konsekvenser bag den nuværende lovgivning med de relevante politiske parter,« lyder det fra Kulturminister Mette Bock (LA)

Baggrunden for Feriefondens nye vedtægter med krav om tilbagebetaling af de mange millioner er, at et folketingsflertal i 2014 besluttede at overføre i alt 360 mio. kroner af fondens midler til statskassen. Det har ifølge fondens seneste årsrapport fra 2015 betydet, at fonden i perioden 2009-2015 overførte flere penge til staten, end den fik tilført i uhævede feriepenge, som er den vigtigste indtægtskilde.

»Som fondsbestyrelse skal vi varetage fondens ve og vel og sørge for, at der så vidt muligt er penge at dele ud til de formål, vi er sat i verden for at støtte,« siger Flemming Dreesen, som ikke kan sige, hvad det vil betyde, hvis Feriefonden tvinges til at forlænge eller eftergive de mange lån.

»Det er jo fordringer, som det kan være vanskeligt at fastslå værdien af ude på markedet. Vi kan ikke sige, om der ligger 900 mio. kroner eller færre,« siger han.

Kulturminister Mette Bock (LA) bifalder, at Troels Lund Poulsen nu tager affære i sagen. I en mail til Berlingske siger hun:
»Jeg er glad for, at beskæftigelsesministeren er gået ind i sagen og har tilkendegivet, at han vil drøfte de uhensigtsmæssige konsekvenser bag den nuværende lovgivning med de relevante politiske parter.«