Festivalgæster strømmer til skadestuen i skoven

Cirka 2.500 festivalgæster med forvredne ankler, sår og alkoholskader besøger hvert år skovskadestuen i Skanderborg. I år har det mest bemærkelsesværdige hidtil været en lille stigning i antallet af indlagte med hashrus samt en forskræmt pige.

Læger og sygeplejersker i skovskadestuen har nok at se til på årets Smukfest Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Vejl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gæsterne på Danmarks Smukkeste Festival er i gode hænder, hvis de vrider om i skovbunden, træder på et glasskår eller bliver stukket af en hveps.

I et stort, hvidt telt med skiltet "skovskadestuen" på står 34 sygeplejersker, 11 læger, en tandlæge og en psykolog nemlig klar til at hjælpe gæsterne, hvis uheldet er ude.

Fredag eftermiddag sidder et par gæster med småskrammer på hænder og ben i modtagelsen ved siden af en kvinde, som har fødderne nede i en balje med vand. Det er farvet klart rødt af blod, og kvindens ansigt vrider sig i skæve grimasser, mens en sygeplejerske undersøger såret under hendes fod.

Skovskadestuen er et helt minihospital med modtagelse, opvågningsstue, intensivstue og opvågningsstue, og lægerne kan færdigbehandle de fleste patienter i skoven samt skrive journaler.

- Vi er vel egentlig den sidste uvisiterede skadestue i regionen, så folk er faktisk bedre stillet, hvis de kommer til skade her end et andet sted, siger souschefen i skadestuen, Marianne Vedsted. 

En af de gæster, der har nydt godt af lægernes hjælp, er 20-årige Morten Nørholm, der netop er ved at forlade skadestuen en smule mere lettet, end da han ankom.

- Jeg har bare haft en vildt høj puls og hjertebanken hele dagen, så jeg blev ret nervøs. Men nu har jeg fået taget et hjertekardiogram, og det viste, at alt er, som det skal være. Det hjalp lidt på nerverne, siger han.

Fulde folk og skovbund er en farlig kombination

Indtil videre har antallet af syge og skadede festivalgæster, der henvender sig på skovskadestuen, været cirka det samme som de foregående år.

I løbet af en typisk festival besøger cirka 2.000 mennesker minisygesygehuset i skoven. Heraf kommer cirka 1700 med småskavanker, der kan klares med "et plaster, et fodbad eller et kram og et klap på kinden," som Marianne Vedsted udtrykker det.

Derudover skriver lægerne cirka 550 journaler i løbet af den forlængede musikweekend. Det drejer sig typisk om helt almindelige sygdomstilfælde såsom influenza, halsbetændelse eller astmaanfald.

- Ellers er det typisk skader, som opstår, når fulde mennesker render rundt i skovbunden. Et par hundrede bliver syet efter at have skåret sig, andre vrider rundt på anklerne, fordi de snubler i skoven eller er blevet skubbet under en koncert, siger Marianne Vedsted.

Lidt flere til hash-afrusning

Udover de nævnte småskader kommer omkring 50-60 personer hvert år også til afrusning efter at være blevet forgiftede af at indtage alkohol eller stoffer i store mængder.

- Det er især alkoholafrusning, vi oplever, men i år har vi faktisk også haft lidt flere tilfælde af folk med hashrus end sidste år. Vi oplever kun ganske få med amfetamin eller heroin i kroppen, og det er folk i alle aldre, siger Marianne Vedsted.

Pige følte sig forfulgt

Der har endnu ikke været nogen usædvanlige skader, som der for eksempel var i 2010, hvor en festivalgæst blev bidt af en flagermus

På skadestuen har den mest usædvanlige hændelse i år været, da en forskræmt pige henvendte sig med skrammer i hovedet og sagde, hun var blevet forfulgt af en mand.

Efter en snak med skadestuens psykolog kunne hun dog også forlade skadestuen i skoven mere rolig, end da hun kom.