Festivaltræ har fået sin egen strikketrøje

Udsmykningen på Smukfest er en vigtig del af festivaloplevelsen og prioriteres højt i budgettet. I år er der blandt andet blevet sået øldåser i skovbunden, og bøgetræerne har fået striktrøjer på.

Skanderborg Festival. Ved Rytmehans er et træ blevet betrukket med strik som en del af udsmykningen. Klik på pilen i siden af billedet for at se flere billeder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En slentretur rundt på festivalpladsen i Skanderborg kan nemt tage lang tid, for øjnene bliver konstant bombarderet med nye indtryk.

En omvendt vindmølle er plantet solidt i skovbunden foran Rytmehans-scenen, farvestrålende dekorerede fuglekasser fylder godt op på træstammerne og en flok neon-skeletter flagrer i trækronerne ved P3 teltet.

Et enligt bøgetræ tæt ved Skanderborg Sø har fået en gigantisk strikket overfrakke på fra rod til krone, og ved dets fødder sidder en 16-årig gymnasiepige i matchende striktrøje og venter på sine forældre. Hun hedder Pernille Nielsen og er taget på festival for første gang – og indtil videre har det været en dejlig oplevelse.

- Her er så hyggeligt med lys i træerne om aftenen. Det giver en god stemning. Og så er træet her et rigtig godt mødested. Hvis man forestiller sig at komme ind i en skov, hvor der slet ikke var gjort noget ud af udsmykningen, ville det slet ikke være det samme, siger Pernille Nielsen.

Udsmykning har topprioritet

Hendes oplevelse af udsmykningen på Smukfest falder helt i tråd med festivalforeningens visioner om at give publikum gode oplevelser for både øjne og ører, fortæller Jonas Hallberg, der har været kreativ chef på Festivalen de sidste syv år.

- Der skal være en hulens masse at kigge på, for det er de oplevelser, der gør forskellen. Omgivelserne her i skoven lægger også op til at forfine detaljerne og gøre det hele lækkert at se på, siger Jonas Hallberg.

- I 2011 kom vi ud med et beskedent overskud på to millioner kroner, og en af forklaringerne er jo, at vi bruger rigtig mange penge på vores publikum, supplerer han.

Kunst i verdensklasse

Og det ser ud til, at gæsterne sætter pris på, at der figurerer 1200 potteplanter på festivalbudgettet, og at bøgescenens blomsterkant bliver vandet af frivillige hver morgen klokken syv, for at den kan holde sig flot.

Den seneste brugerundersøgelse viser nemlig, at gæsterne på Skanderborg prioriterer stemningen lige så meget som musikken.

Festivalformand Claus Visbye tøver heller ikke med at kalde udsmykningen i bøgeskoven for festivalkunst i verdensklasse.

- Jeg tør godt love, at vi er blandt top fem af festivaler i verden, når det gælder gode forhold, og det påskønner vores publikum, siger han.