Kærlighed og nostalgi blomstrer på smuk festival

År efter år fester de samme gæster i de samme barer til den samme musik, som de plejer. Danmarks Smukkeste Festival trækker på nostalgien og traditionerne. Og publikum elsker det.

Nils-Peder Lested (i lyserød T-shirt) har deltaget i Skanderborg Festival 10 gange og mødte sin kæreste i festivalbaren 'Castro'. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For ti år siden udspillede der sig en lille kærlighedshistorie under bøgetræerne på Danmarks Smukkeste Festival. Den dengang 43-årige festivaljomfru Nils-Peder Lested var blevet hevet med til skovfesten i Skanderborg af sin kammerat, der havde en ambition om at skaffe sin ven en kæreste.

Som sagt, så gjort. På toppen af bakken foran bøgescenerne i skoven mødte Nils-Peder Lested den kvinde, som han skulle danne par med længe efter. Og som i dag, ti år senere, ligger og sover i et lysegrønt telt med det mørke hår og en arm strittende ud af teltåbningen.

Få meter fra hende sidder 53-årige Nils-Peder Lested mageligt tilbagelænet i en sort campingstol og nyder formiddagssolen og udsigten til bøgeskoven og Skanderborg Sø, mens han fortæller deres historie.

- Vi er begge to kommet på festivalen hvert eneste år lige siden dengang. Det er et must for os, og vi køber allerede billetterne før jul. I år har vi ti års jubilæum her sammen, og vi skal helt sikkert også med de næste mange år, siger han.

Festivalgæsterne går igen

Parret er langt fra de eneste gengangere på Danmarks Smukkeste Festival. Hele 14 procent af gæsterne er kommet på festivalen mere end ti gange, viser en publikumsundersøgelse, som analysefirmaet InfoCollect står bag.

Og spørger man både arrangørerne og gæsterne selv, er en af de helt store grunde til det, at Skanderborg er en festival med traditioner og nostalgi i højsædet. En festival, hvor man ved, hvad man får.

- Vi har det vel alle sammen sådan, at det er det gode gamle og det kendte, vi glæder os til at se og opleve igen. Sådan har jeg det i hvert fald, siger Nils-Peder Lested, som netop har taget hul på en af de formiddagstraditioner, han har gennemført nærmest hver dag de seneste ti år på festivalen: At drikke kaffe, Fernet Branca og Albani Pilsner på skift sammen med sine venner i lejren på bakketoppen.

Vil høre musik fra gamle kendinge

Festivalgæsternes hang til at holde fast i traditionerne afspejler sig også i musikprogrammet. År efter år optræder gamle kendinge på scenerne. Stig Møller kan i år fejre 30 års jubilæum på Danmarks Smukkeste Festival, og TV-2's forsanger Steffen Brandt har ikke længere tal på, hvor mange gange han har skrålet "Bag duggede ruder" i bøgeskoven.

- Jeg vil tro, at vi sniger os op på det, man ude på landet kalder en snes. Altså, mange, skriver han i en mail til Berlingske.

Netop de gamle bands, der kommer tilbage år efter år, er et af de helt særlige kendetegn ved festivalen i Skanderborg sammenlignet med andre festivaler, siger Berlingskes musikredaktør Lars Rix.

- Folk ved, hvad de får, og derfor vender de tilbage. Skanderborg er noget helt specielt, hvor arrangørerne går lige så meget op i at lave en fest og gøre folk glade, som de går op i musikken, siger han.

Det er da også for at genopleve de magiske øjeblikke med nogle af de gode, gamle bands, at 53-årige Nils-Peder Lested er så trofast en gæst til den forlængede musikweekend under trækronerne. For ham har et af højdepunkterne været at opleve koncerterne med det danske rockband D.A.D., som i mange år også har været fast inventar på Skanderborg Festival.

En årrække var det ligefrem en tradition, at D.A.D. lukkede festivalen søndag aften med at spille "It's after dark now...," mens publikum skrålede med og tændte stjernekastere i midnatsmørket.

- Men D.A.D. er ikke med i år. Det er noget skidt. Man skal ikke sådan lave om på gode traditioner, siger Nils-Peder Lested med et smil.

Festival satser på nostalgi

Festivalens formand Claus Visby er meget bevidst om, at en stor del af festivalgæsterne efterspørger gengangere fra den danske musikscene.

- Vi har intet i mod at repræsentere det nostalgiske og traditionerne. Men vi skal også have de nye bands og store navne for at skille os ud fra mellemgruppen af musikfester såsom byfester og Grøn Koncert. Så vi har altid noget nyt, men traditionen betyder meget for os, siger han.

Og det gælder ikke kun inden for musikken. Også pladsens mange boder og barer er stort set de samme i dag som for ti år siden, ligesom mange af dem ligger samme sted som altid. Det gælder for eksempel "Stjernebaren" med den cirka seks meter høje sølvstjerne foran. "Skibaren" prydet af langrends- og slalomski i store mængder. Og baren "Danmarks Smukkeste Bagindgang," der har en velformet bagdel som logo og ligger ved, ja, bagindgangen.

- Vi kan jo godt lide at prøve nye ting af med sjove og skøre barer. Men vi har fundet ud af, at vi ikke skal pille for meget ved de gamle. Hvis vi så meget som skifter navn på en bar, møder vi et ramaskrig fra gæsterne. De har måske mødt deres kæreste i baren og vil ikke have, at den bliver ændret, siger Claus Visby.

Fra sin plads i campingstolen i den bagende formiddagssol fortæller Nils-Peder Lested, at han heller ikke vil have, at der sker for stor udskiftning i festivalens barer og boder.

- Især er jeg meget glad for whiskybaren. Den skal de helst ikke røre ved, siger han.

Men specielt synes han rigtig godt om én tradition ved festivalen, som han håber vil fortsætte mange år endnu. Nemlig, at den mørkhårede kvinde med de lange lokker fortsat vil vågne op i hans telt, sådan som hun har gjort de seneste ti år på Danmarks Smukkeste Festival.