Fem nedslag fra NorthSide 2019: Tre dage med fejlslagne holdkæftbolsjer, jysk gæstfrihed og grøn samvittighed

Ikke engang at få hele højre ben badet i kropsvarm urin kunne tage glæden fra Berlingskes weekendredaktør og NorthSide-veteran Thomas Conradsen, da han oplevede den 10. udgave af den aarhusianske musikfest. Her er hans fem nedslag fra en vellydende, velsmurt og miljørigtig festival, der dog stadig lider under mangelfuld innovation og publikum med koncentrationssvigt.

Når musikken spiller ... så står publikum og sludrer. Dette billede er taget under New Order-koncerten fredag aften - lige ud for lydteltet. Hvis man ville stå blandt ligesindede musiknørder og nyde musikken til NorthSide, så skulle man bevæge sig meget langt frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Conradsen

1) Mageløs musik

»Det er ikke tit, vi har hiphop på programmet. Men når vi har, så vælger vi de bedste!«

Sådan småråbte den lyshårede presenter fra NorthSides grønne scene ind i sin mikrofon denne weekend, inden han fortsatte: »Fra Queensbridge, New York - giv en varm velkomst til NAS!«.

Og øjeblikke efter stod en af rap-musikkens legender foran 10.000 solcremeindsmurte danskere på en eng i Ådålen i udkanten af Aarhus. De følgende 90 minutter var vi i hiphop-skole hos den mest præcise rimsmed, jeg personligt har haft æren af at opleve.

Nas rappede og tog os alle i hiphop-skole i aftensolen på Green Stage på NorthSide i Aarhus. NorthSides bookere har altid været gode til at finde teknisk dygtige og musikalsk relevante kunstnere, mener Berlingskes weekendredaktør, Thomas Conradsen. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Arensbak.

Hvis der er noget, NorthSide gør bedre end nogen anden dansk festival, så er det hvert år at presse en lang række relevante og interessante kunstnere ned i et kvantitetsmæssigt beskedent program. I år talte feltet 40 kunstnere.

Blandt de øvrige højdepunkter var blændende Bon Iver med sin introverte, avantgardistiske fortolkning af amerikansk folkmusik.

Der var også 80er-koryfæerne fra New Order, hvis milimeterpræcise analoge synthesizer bølgede ud over publikum og lød mere nutidig end nogensinde før, da netop bands som dette har været inspirationskilde til det seneste årtis bølge af synthmusik.

Men måske mest markant af alle koncerter var folkefesten, der opstod, da de danske darlings fra The Minds of 99 tidligt lørdag aften omdannede NorthSide fra en hyggelig sommerfestival til en højpotent stadionkoncert - med publikumsinvolvering i U2-klassen. The Minds of 99 havde deres gennembrudskoncert på netop NorthSide for fire år siden, hvor vi i Berlingske kvitterede med seks stjerner. Siden har bandet vokset sig større end selve festivalen og var i år et regulært hovednavn. Med opfindsom popmusik og forsanger Niels Brandt som et passende arrogant, uimodståeligt epicenter bød de på endnu en jordskælvskoncert.

Niels Brandt i front for The Minds of 99 skabte fællessang og lykkestemining på Northside. Bandet formåede i den grad at få alle NorthSides tilskuere til at gå ind i musikken og slukke for sludderiet. Billedet her er fra Heartland Festival i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Arensbak.

2) Publikums mørke side

Sidste år langede jeg her i Berlingske hårdt ud efter NorthSides publikum - eller i hvert fald en betragtelig del af dem, der blev undfanget, efter Danmark vandt EM i fodbold - på grund af deres manglende evne til at koncentrere sig under en hel koncert. Med deres ustyrlige trang til at småsludre og tage selfies og helt generelt ikke-give-en-fuck omkring, at de står 15 meter fra ægte storhed under eksempelvis New Order-koncerten, så ødelægger de delvis oplevelsen for os nørder, der rent faktisk tager på musikfestival for at lade os opsluge af musikkens magi, for at blive ét med musikkens puls. Jeg vil nødig gentage mig selv, men kan blot konstatere, at det ikke er blevet meget bedre.

Når musikken spiller ... så står publikum og sludrer. Dette billede er taget under New Order-koncerten fredag aften - lige ud for lydteltet. Hvis man ville stå blandt ligesindede musiknørder og nyde musikken til NorthSide, så skulle man bevæge sig meget langt frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Conradsen.

Efter kritikken sidste år forsøgte NorthSide sig i år med holdkæftbolsjer, der blev uddelt gratis ved blandt andet indgangen til festivalen, for at minde folk om at respektere musikken, hvis de kommer til at placere sig i nærheden af scenerne. Men det var for lidt og for vagt. NorthSide har brug for - under næste års festival - at iværksætte en større kampagne, der får folk til at respektere kunstnerne og deres medpublikum. Selv udtaler festivalens ledelse, at snak under koncerter er et generelt problem under festivaler i Danmark - men jeg mener alligevel, at NorthSide, der gør så meget for at booke udelukkende kvalitet til musikelskere, bør være blandt dem, der går forrest og hjælper unge med at respektere musikken. Det skal dog siges, at eksempelvis førnævnte The Minds of 99 og kunstnere som Suspekt og Major Lazer formåede at få hele publikum til at rocke med - så der var bestemt positive undtagelser.

3) Publikums lyse side

Det tegner samtidig et skævt billede, hvis den koncentrationsudfordrede del af publikum skal fylde for meget i snakken om NorthSide, for helt generelt er publikum fuldstændig sublimt på denne festival. Folk gør plads til hinanden og hjælper hinanden. Folk er rene og velfriserede og stort set aldrig alarmerende berusede. At møde dette feststemte, gæstfri aarhuisianske folk var (igen) så hyggeligt, at jeg fuldstændig tilgiver den/de klaphatte, der havde fyldt en tom ølkande til randen med kropsvarm urin og placeret den på jorden under koncerten med The Minds of 99. Mine bukser, strømper og sko har været i vaskemaskinen. Jeg lugter ikke meget længere. Men skammen forsvinder aldrig. Heldigvis! For festivaler er også de skæve situationer, og de kan sagtens findes, selv på ellers pæne NorthSide.

4) Husk lige Aarhus!

Aarhus Havn er i den grad værd at besøge. Bygningen i baggrund er spritny og tegnet af BIG. Og havnebadet i forgrunden er netop åbent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Conradsen.

Folk spørger ofte, hvorfor man som københavner skulle tage til en jysk festival, når nu der i forvejen foregår så meget i og omkring hovedstaden. Som nævnt er musikken og publikum en stor del af glæden ved NorthSide. Men tiltrækkende er det også, at et besøg på NorthSide samtidig er en forlænget weekend i Aarhus, der altid er et besøg værd. Da man ikke sover på pladsen, har man formiddagene og de tidlige eftermiddage til at indtage ARoS eller gå en tur på havnen, der vrimler med nye arkitektoniske perler og fejltagelser. På toppen af indkøbscentret Salling er der praktisk talt perfekt udsigt over hele Jyllands hovedstad og samtidig mulighed for at få en forfriskning og lidt loungesteming i solen. I byens latinerkvarter er der specialbutikker og kvalitetsmad. Til sidst en stor bonus: Er man vant til at befinde sig i i Københavns Indre By, vil man glæde sig over, at det slet ikke vrimler med turister i samme grad i Aarhus.
Til gengæld savner man en metrolinje eller bare lidt flere taxaer, når man midt om natten skal fra festpladsen i Åbyhøj og tilbage til Aarhus. Der er letbanen ikke til megen hjælp.

5) Velsmurte rutiner og grøn samvittighed

Dette års NorthSide Festival var den 10. af sin slags og hvert år er selve organisationen og eksekveringen af festivalen blevet stadig stærkere. Den aarhusianske festival har altid gået efter at være blandt de grønneste, og i år gik man skridtet videre med 90.000 genbrugsplastglas, som en 14 meter lang vaskemaskine - kaldet Vaskebæstet - utallige gange rengjorde. Dette medvirkede til, at jeg personligt ikke så et eneste engangsølkrus ligge og flyde på nogen af plænerne, og helt generelt var pladsen ren og ryddelig, ekstremt indbydende. Faktisk er gæsterne blevet så gode til at ramme skraldespandene og sortere plastic, mad og pap i de rette tønder, at NorthSides oprydningshold efter torsdags og fredags nattefester fik alternative opgaver, fordi der ikke var nok for dem at lave. Både gæster og arrangører har flytter sig langt i en grønnere retning de senere år, og det mindre miljøaftryk gør samvittigheden efter endt festival bedre.

Selve infrastrukturen på festivalen er også i regulær topklasse. Stierne er velplacerede, og afstanden føles aldrig for stor fra ét punkt til et andet. Boderne har smilende personale eller frivillige, køerne er rimelige, og maden var alle steder, jeg prøvede, velsmagende og rimeligt prissat. Med et passende varieret udvalg.

Musikken på scenerne er ikke synderligt høj på NorthSide, men den er altid vellydende og behagelig at befinde sig i. Det er aldrig svært at komme helt frem foran scenen for at se sine idoler, og man føler sig altid tryg på NorthSide.

Hvis den velorganiserede 2019-udgave fejlede på ét punkt, så var det på innovationsområdet. Der var popupevents flere steder og livsstilsarrangementer i Kolonihaven. Burlesque-teltet Sideshow var mere mørkt, frækt og kugleskørt end nogensinde før. Men der manglede nye tiltag af en potens, der kunne have solgt de sidste partout-billetter.