Tuborg tog opvasken på NorthSide – for miljøets skyld

NorthSide Festival, der netop har fundet sted i Aarhus, havde i år skruet endnu mere op for festivalens fokus på bæredygtighed. I stedet for engangsplastikkrus brugte festivalens gæster nemlig kun krus af genbrugeligt plastik, som blev vasket i Tuborgs nye opvaskemaskine, så de kunne bruges igen. Holdet bag NorthSide kalder det en »succes«, og Tuborg tager maskinen med til flere af sommerens danske festivaler.

NorthSide fandt sted i Aarhus fra 6. til 8. juni. I år havde festivalen skruet op for sit i forvejen store fokus på bæredygtighed ved at erstatte engangskrus med nye krus, der kunne vaskes og bruges igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Arensbak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NorthSide sluttede af med et brag, da Suspekt natten til søndag gik på scenen og satte punktum for tre dages festival med en koncert i et så højt tempo, at det efterlod Emil Simonsen, en af rapgruppens medlemmer, blødende ud af øret, mens regnen faldt ned over menneskemængden.

I år kunne NorthSide fejre sit 10-års jubilæum, men der var alligevel noget, som var ganske anderledes på pladsen i år, end man kender fra tidligere udgaver af festivalen: Fraværet af engangsplastikkrus. I stedet langede barerne drikkevarer over disken i glas i genbrugsplast, som skulle leveres tilbage, så krusene kunne vaskes i og bruges igen.

Et af festivalens fokusområder har nemlig været at eliminere mængden af engangsplast, og årsagen til at det lod sig gøre, skal findes et stykke udenfor pladsen, hvor Tuborgs enorme opvaskemaskine - indbygget i en lastbil - næsten kørte i døgndrift for at holde trit, så gæsterne konstant kunne få nye, rene glas.

»Opvaskemaskinen har fungeret rigtig godt her under NorthSide, som er første gang, den tages i brug. Jeg er meget glad for resultatet,« siger Jesper Trier Hansen fra HOTRI Storkøkken, der har udviklet maskinen på bestilling fra Carlsberg.

Tuborgs nye vaskemaskine er med sine godt 14 meter den største i Danmark, og den er placeret herinde i vognen. Fold sammen
Læs mere

Holdet bag NorthSide var søndag også meget positive overfor opvaskemaskinens effektivitet under festivalen, og med en returrate på 95 procent af genbrugskrusene fredag aften, virker det til, at publikum også honorerede festivalens fokus på øget bæredygtighed.

»Det har været vores oplevelse, at vores gæster har haft tre fantastiske dage, og der skal herfra lyde en kæmpe ros til alle dem, der har været med til at sikre, at vores nye ølglassystem og festivalen i al almindelig har været en forrygende succes,« siger talsmand for NorthSide, John Fogde, ifølge en pressemeddelelse.

Jesper Trier Hansen har udviklet maskinen, som har stået for al opvasken på NorthSide. Fredag formiddag, inden pladsen åbnede for gæsterne igen, havde maskinen allerede vasket alle torsdagens brugte krus og kander op, så de var klar til brug igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Freja Marquardt .

»Tuborg...gør livet lidt grønnere«

Initiativet til at mindske mængden af engangsplast via opvaskemaskinen blev lanceret tidligere på året til et pressemøde arrangeret af Plastic Change, Tuborg og fire danske festivaler. Blandt de fremmødte var blandt andet Miljøminister, Jakob Ellemann-Jensen.

Det er nemlig ikke kun på NorthSide, at Tuborg ville gøre livet lidt grønnere, men derimod også på Tinderbox, Roskilde Festival og GRØN-koncerterne, der skal afspilles over hele landet i løbet af juli måned, hvor opvaskemaskinen altså også vil være til stede.

Her er kander til øl, drinks og sodavand på vej gennem opvaskemaskinen, som Tuborg har med på NorthSide. Senere skal maskinen også bruges på ande danske festivaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Freja Marquardt .

De nye krus - og kander - som blev brugt under NorthSide er lavet af KIFA PLAST, der ligger i Herning, og de består udelukkende af genbrugeligt plastik.

»I år vil Tuborg helt bogstaveligt gøre livet lidt grønnere på festivalerne. Vi lancerer nye vaskbare plastglas, som alle kan lease, og vi begynder på de fire store festivaler, som har været med til at udvikle ideen sammen med Plastic Change. Det er en stor dag for Tuborg, og et kæmpe skridt mod at mindske unødigt plastaffald gennem en mere cirkulær forretningsmodel,« sagde Christian Sveigaard, marketing- og sponsorchef for Tuborg i en pressemeddelelse fra mødet.

9000 krus i timen

Opvaskemaskinen, der måler små 13,4 meter, er placeret i en vogn. Hvis man så bort fra de to telte, der er placeret i hver ende, så ligner det mest af alt bare en helt normalt lastbil, og hvis ikke logoet »Tuborg tar’ opvasken« var påtrykt, så var det nok de færreste, der ville gætte, at der her gemte sig en enorm, mobil opvaskemaskine, der endnu ikke har sit lige i Danmark.

I det første telt stod der under NorthSide en gruppe frivillige, som iført plastikhandsker forsøgte at følge med båndet, som konstant sørgede for at føre beskidte krus og kander gennem opvaskemaskinen.

Først sættes de beskidte kander og krus op på båndet. De frivillige fortalte, at de hurtigt fandt en god rytme, hvor de sammen sørger for, at der ikke er »huller« i båndet, så de i stedet udnytter maskinens kapacitet til fulde. Fold sammen
Læs mere

I teorien kan hele 9000 krus - eller 1400 kander - blive gode som nye på en time. Dog er det vigtigt, at alle led kører gnidningsfrit.

»Vi skal også fysisk kunne følge med. Det kræver en stor indsats af de mange frivillige, og det gælder ikke kun her i teltet. Det er også ude på pladsen, hvor krusene skal pakkes i barerne, og derefter hentes og bringes tilbage hertil, « siger Jesper Trier Hansen.

Da Berlingske talte med ham fredag middag havde man ligget på små 8000 krus i timen, og det er ifølge Jesper Trier Hansen et »ganske fint resultat«.

Krus og kander i pendulfart

Men hvad sker der så i løbet af den godt 14 meter lange rejse, som krus og kander skal på, når de på en festival køres gennem Turborgs nye opvaskemaskine?

Jo, inden de overhovedet kommer dertil, har de været forbi ude i barerne, hvor en tørstig festivalgæst har nydt væske af varierende alkoholprocent, inden man - for en flad femmer - har leveret sit brugte krus tilbage til baren.

Her bliver de beskidte genstande så pakket ned i kasser særligt til formålet, inden en frivillig med en trækvogn - for at spare benzin - afleverer dem udenfor pladsen, hvor opvaskemaskinen står.

Herefter skal krus og kander stilles op i lange, sirlige rækker på et bånd, der fører genbrugsplastikken ind i opvaskemaskinen, og her gælder det om at holde tungen lige i munden, så der ikke opstår »huller« på bånden med uudnyttet plads.

Inde i maskinen bliver krus og kander først vasket med en vandtemperatur på op til 82 grader. Efter afvaskningen skal krusene tørres, og det er her, at denne maskine er særlig effektiv. I følge Jesper Trier Hansen fra HOTRI Storkøkken er tørringen nemlig den svære del, og plastikken skal være helt tør, inden den pakkes.

»Når krusene er blevet vasket, så bliver de rystet, mens der på samme tid sendes luftstrømme over og ind i dem, så vandet fordamper. Når de kommer ud herfra, er de helt tørre,« siger Jesper Trier Hansen, der forklarer, at dampen fra maskinen bruges til at varme vandet op, fordi man på den måde yderligere kan spare ressourcer.

Når kander og krus er kørt gennem maskinen, hvor genbrugsplastikken er blevet vasket og tørret ryger de ned af en sliske, hvor frivillige står klar til at tage imod. Herefter pakkes 45 kander i en kasse, som tilsvarende kan rumme 220 krus af henholdvis 0,3 og 0,4 liter. Fold sammen
Læs mere

Inden rejsen tilbage mod pladsen kan begynde, falder krus og kander ned gennem en sliske, hvor nye frivillige står klar til at tage imod og pakke dem sirligt ned i kasser igen.

Og sådan kørte det ellers bare i ring i de tre dage, hvor NorthSide varede, og den samme proces vil gentage sig på sommerens kommende festivaler hvor Tuborg også vil tage opvasken.