Tuborg afskaffer plastikkrus på festivaler: Nye glas skal vaskes op i 13 meter lang opvaskemaskine

Tuborg tager i samarbejde med en række danske festivaler i år initiativ til at reducere plastaffald og til at fremskynde en mere bæredygtig forretningsmodel på fremtidens festivaler. For første gang skal festivalsgæster nemlig nyde fadøl af genbrugelige plastglas.

Hvert år bliver over 2 mio. engags-plastickrus langet over disken til tørstende gæster på landets festivaler. Men et nyt initiativ fra Tuborg, de fire største festivaler i Danmark samt miljøorganisationen Plastic Change skal mindske plastaffald med en 13,4 meter lang opvaskemaskine og plastickrus lavet af genbrugsplast. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tuborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med at vade rundt i knasende og ødelagt plasticaffald til festivaler som Roskilde Festival, Tinderbox, GRØN Festival eller NorthSide. Fremover vil de fire festivaler i samarbejde med Tuborg nemlig lange bæredygtige og genanvendelige engangs-plastickrus over bardisken, når tusinder af festivalsgæster skal slukke tørsten med en iskold fadøl i festivalssæsonen.

Initiativet blev fredag lanceret på et pressemøde hos Plastic Change af Tuborg og de fire festivaler, hvor Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen også var til stede. På pressemødet blev det offentliggjort, at Tuborg kommer til at bygge en ny, mobil opvaskemaskine, der besøger alle fire festivaler, og hjælper med at tage opvasken. Den mobile opvaskemaskine bliver 13,4 meter lang, og kan vaske over 9.000 genbrugsplastglas i timen.

»I år vil Tuborg helt bogstaveligt gøre livet lidt grønnere på festivalerne. Vi lancerer nye vaskbare plastglas, som alle kan lease, og vi begynder på de fire store festivaler, som har været med til at udvikle ideen sammen med Plastic Change. Det er en stor dag for Tuborg, og et kæmpe skridt mod at mindske unødigt plastaffald gennem en mere cirkulær forretningsmodel. Drikkeoplevelsen er den samme eller bedre, men fremover tager Tuborg bogstaveligt talt opvasken i vores nye, mobile opvaskemaskine,« siger Christian Sveigaard, marketing- og sponsorchef for Tuborg i en pressemeddelelse fra mødet.

Sammen med miljøorganisationen Plastic Change har Tuborg udviklet et danskproduceret genbrugsplastglas fra KIFA Plast i Herning. Krusene vaskes på stedet, og når de nye genbrugsplastglas bliver slidte, sendes de tilbage til leverandøren, som sørger for, at materialet genbruges.

Ifølge Henrik Beha, stifter af Plastic Change, er det nye initiativ fra Tuborg og festivalerne et vigtigt skridt i kampen om at mindske plasticaffald.

»Projektet er en vigtig sejr i kampen mod unødvendig engangsplastik. Det er første gang, at de fire festivaller arbejder sammen, og de skal have ros for sammen med Tuborg at gøre en indsats for at knække kurven for plastaffald ved at indføre et standardiseret genbrugsplastglas. Det vil også forandre den brug-og-smid-væk kultur, som er en af kerneudfordringerne i forhold til den stigende plastaffald. Vi ser det som et stort skridt fremad, som utvivlsomt vil inspirere andre til at gå i samme retning,« siger Henrik Beha, stifter af Plastic Change.

De nye, bæredygtige krus vil blive brugt, når festivalssæsonen skydes i gang til sommer i år. Og efter alt at dømme ser festivalerne frem til at tage de bæredygtige krus til sig.

»Som en almennyttig festival tager vi naturligt ansvar for omverden og for det grønne aftryk, vi sætter. Vi har i flere år arbejdet på at mindske vores miljøbelastning med engangsglas af bionedbrydeligt plastik, men samarbejdet med Tuborg og de andre festivaler om vaskbare genbrugsglas er et stort og bæredygtigt skridt fremad. Klima- og miljøudfordringer skal løses i fællesskab, og netop ved at gå sammen, kan initiativet gøre en væsentlig forskel for vores alles miljøindsats,« siger Lars Orlamundt, divisionschef for Roskilde Festival.