»Der er en revne i alt«: Cohen-citaterne strømmer ud over de sociale netværk

Fra Xabi Alonso til Canadas premierminister opdateres der med erklæringer om sorg og tab efter Leonard Cohens død.

Foto: ELOY ALONSO

»There is a crack, a crack in everything That's how the light gets in". (Der er en revne, en revne i alt. Det er sådan lyset kommer ind.).

Denne verslinje fra sangen »Anthem« på Leonard Cohens 1992-plade »The Future« ser umiddelbart ud til at være den mest populære blandt de mange citater, som i disse timer svømmer ud over de sociale netværk fra kendte og ukendte over den ganske verden.

Revnen i altet er både de valgte mindeord fra Potter-forfatteren J. K. Rowling og den danske debattør, David Trads, mens den spanske fodboldspiller Xabi Alonso mindes Cohen med strofen »Looks like freedom but it feels like death It's something in between, I guess It's closing time«.

Norske Jens Stoltenberg, tidligere statsminister og nuværende NATO-generalsekretær, refererer naturligt nok til Cohens forhold til norske Marianne Ihlen med ordene »Hallelujah. So Long, Marianne. Everybody Knows. Suzanne. The great Leonard Cohen has left us. His legendary music will live on.«

Også fra Canadas premierminister, Justin Trudeau, er der en officiel sorg-erklæring om den berømte canadiers bortgang:

»Som en helt særlig Montrealer, lykkedes det Leonard Cohen at nå de højeste kunstneriske mål, både som digter og verdenskendt singer-songwriter,« hedder det blandt meget andet fra den canadiske premierminister.

 

De fleste nøjes dog med en enkelt beklagelse på Twitter, hvor berømthederne står i kø for at udtrykke deres sorg. »Vi har mistet en poet og en kunstner og særlig energikilde,« skriver Boy Georges, mens Justin Timberlake er kortfattet:

og Guns'n'Roses-guitaristen Slash endnu kortere:

I det hele taget er det tydeligt, at det er fra alle aldre og verdener, Cohen-kondolencerne kommer ind: For eksempel Sean Ono Lennon, Nancy Sinatra, Pussy Riot, Bette Midler og som her Paolo Coelho:

Midt i alt poesien har islandske Sjon fundet en af Leonard Cohens sjældnere politiske statements frem i portrættet af Adolf Eichman - en fascist, men en mand som mange andre:

Blandt danskerne reagerer sangeren fra Love Shop, Jens Unmack, der selv har indspillet Cohen-numre, med et opslag på Facebook, hvor han skriver at  »i vores vulgære, forsimplede og rå tidsalder er der mere end nogensinde brug for det åndelige overskud, den værdighed, det delikate storsind, Leonard Cohen om nogen, gennem sine fintfølende sange og blotte tilstedeværelse, var garant for og formidler af.«

Ida Auken mindes Cohen med disse ord: »Du har altid sunget som om det kom direkte fra himlen #LeonardCohen - hils deroppe. Vi vil savne dig og din fantastiske stemme.«, mens journalist og oversætter Niels Ivar Larsen som mange andre mere eller mindre usagt også trækker en tråd til det amerikkanske præsidentvalg og verdens usikkerhed med et andet »The Future«-citat: »I've seen the future and it's murder«:

Amerikaneren Jason Diamond er i samme boldgade - han vil hellere mindes Cohen med »The Partisan« end med »Hallelujah«:

Og så er der dem der bare mindes i billeder - som for eksempel Claus Bigums tegning her:

Men man er jo næsten nødt til at slutte af med at høre manden selv foredrage »Anthem« - her i London i 2008: