82-årige Leonard Cohen: »I'm ready, my Lord«

Canadiske Leonard Cohen er på sin nye plade ude for at gøre regnskabet op og rydde ud - og komme overens med døden. AFP PHOTO / JOEL SAGET Fold sammen
Læs mere
Foto: JOEL SAGET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi skal alle den vej før eller siden. Mod den store søvn. For nogle indtræffer den pludseligt, mens andre lever længe nok til at overvære mørket langsomt æde sig ind på lyset. Og det giver tid til om ikke ligefrem at forlige sig med tanken, så i hvert fald forberede sig. Forsøge at finde fred. Gøre regnskabet op.

Leonard Cohen har længe har befundet sig i skumringen. Men på hans 14. album, »You Want It Darker«, træder den nu 82-årige sanger, sangskriver og poet endegyldigt ind i tusmørket. »I’m ready, my Lord,« meddeler han brummende på åbnings- og titelnummeret. Kom og tag mig, min Herre!

»You Want It Darker« er lyden af en mand, der står på den yderste dag og ser sit livs flamme blafre i et stadigt tiltagende mørke. Nok har den fremskredne alder og døden været tilbagevendende temaer i den kreative stime, han har været inde i de seneste otte år, som blandt andet har kastet sublime koncerter og pladerne »Old Ideas« (2012) og »Popular Problems« (2014) af sig. Men det har samtidig været en meget vital ældre Cohen, der har båret sig selv med elegance, værdighed, generøsitet og underspillet humor.

Humor er der ikke meget af på disse ni elegiske hymner, der for første gang er produceret af hans søn Adam Cohen. Pladen er en gravalvorlig gøren-regnskabet-op og tagen-afsked. Med livet, med kærligheden, begæret og ikke mindst gud. »I’m leaving the table / I’m out of the game,« lyder det afklaret på »Leaving The Table«. Senere på samme nummer slukkes begærets flamme helt for den gamle ladies man: »I don’t need a lover / the wretched beast is tame / I don’t need a lover / so blow out the flame«.

På »Treaty« kaster han håndklædet i ringen. Han er træt af kampen. Med gud eller en elsker? »I’m angry and I’m tired all the time / I wish there was a treaty / between your love and mine«. Hvis der vitterligt er tale om gud, er det noget af et opgør, han er ude i: »I try but I just don’t get high with you,« lyder det. Og senere: »I’m so sorry for the ghost I made you be / only one of us was real – and that was me«.

Åbenheden går igen på tværs af mange af numrene på pladen. Forholdet til den anden, som Cohen hele tiden cirkler om i sin ranke, på én gang simple og svimlende dybe poesi, kan både læses som en konkret elsker eller gud. På »If I Didn’t Have Your Love« besynger han kærligheden til den anden som selve kilden til livet, mens han på »On The Level« ser den som en slags eksistensens tveæggede sværd: »When I walked away from you / I turned my back on the devil / turned my back on the angel too«.

Læs vores fem nedslag i Cohens sangskat, der også handler om døden her:

Cohen rapporterer fra et sted, vi sjældent hører om. Hvor der ikke er nogen lette sandheder, og regnskabet ikke nødvendigvis går op. Hvor man i stedet må forsøge at styre sit hjerte gennem mørket og langsomt give slip på de vragdele, som ligger tilbage efter et langt liv fuld af kærlighed, begær, fristelse, fortrydelse, tab og skam.

Det er dystre sager. Men der er også noget livsbekræftende i at høre Cohen gå ind i mørket med rank ryg og ordet i sin magt. Han har om noget været en opdagelsesrejsende i den menneskelige tilstand. Og nu står han altså helt derude, hvor det hele slutter for os allesammen. Og sender en sidste sjælerystende tilstandsrapport. Den kan næsten ikke være smukkere.

Hvem: Leonard Cohen
Hvad: ​You Want It Darker (Columbia/Sony Music)

Lyt til titelnummeret og førstesinglen fra Leonard Cohens nye plade på Spotify her: