Byggeriet der holdt budgettet

Malmö Live er den nye arbejdsplads for Malmö Symfoniorkester og et lovende tilbud til særligt de klassisk interesserede. Huset er bygget på bare tre år og åbnes om en måneds tid.

Malmö Live ligger få minutters gang fra Malmøs hovedbanegård. Projektet er skudt op på tre år og har ikke været ramt af overskridelser. Det højeste af de tre tårne er et hotel på hele 85 meter og med skøn udsigt over både byen og broen til Danmark. Koncertsalen er det lave byggeri ud mod vejen. Den bliver ny arbejdsplads for Malmö Symfoniorkester og skal stå klar til indvielsen sidst i august. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malmö Live
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt koncerthus? Det er som regel en lettere begrædelig historie. Om årelange skred i tidsplanerne. Om overkridelser af budgettet.

Den skandaleramte Elbphilharmonie i Hamburg fylder for eksempel stadig forsider og har allerede kostet mere end ti gange det planlagte.

Bare ikke i Malmø på den anden side af Øresund. Provinsbyen ville have et hus og fik bygget et hus. Helt uden overskridelser af nogen art.

Malmö Live ligger på Dag Hammarskjölds Torg – højst fem minutters gang fra byens hovedbanegård. Byggeriet begyndte i 2012 og indvies om en måneds tid. Det har altså kun været tre år undervejs.

En vigtig baggrund har været behovet for nye rammer til Malmö Symfoniorkester. De i alt 95 musikere har siden 1985 holdt til i Malmö Koncerthus på Föreningsgatan. Men huset viste sig hurtigt uegnet til formålet:

Adgangsvejene var for besværlige og akustikken for ringe.

Så man gik ret hurtigt i tænkeboks og har haft planer om et nyt hus i mindst halvandet årti.

Dansk vinder

Arkitektkonkurrencen trak deltagere fra hele verden til. Et af de mere spektakulære forslag kom fra Daniel Libeskind – arkitekten bag de tårne, der i dag ligger på »Ground Zero« i New York.

Vinderne blev Schmidt Hammer Lassen og gik straks i samarbejde med bygherren Skanska. Den danske arkitektstue er herhjemme kendt for Det Kongelige Bibliotek og kunstmueet ARoS i Aarhus.

Arkitekternes inspiration til selve koncertsalen kommer endda fra et andet dansk byggeri i udlandet: Theophilus Hansens nyklassiske Musikforening i Wien. Kendt fra Wienerfilharmonikernes legendariske nytårskoncert.

Malmö Live som helhed er kombineret hotel, kongrescenter og koncertsal. Lokalerne tilsammen breder sig over 90.000 kvm. Samlet pris: 1,4 mia. svenske kroner.

Hotellet drives af kæden Clarion, ligger i det højeste af projektets tre tårne og har godt 444 værelser plus restaurant på toppen.

Materialerne til det indendørs er valgt efter dels husets omgivelser, dels dets funktion.

»Jeg har været inspireret af vandet og musikken«, siger Kristian Ahlmark fra ­Schmidt Hammer Lassen.

»Vi har skabt en bygning, der skal understrege tanken om en by i byen. Folk skal kunne gå igennem den – hvad enten de skal til koncert eller på café eller bare vil skyde en genvej«.

Koncertsale kommer generelt i to udgaver:

Den rektangulære version har orkestret siddende i den ene ende og alle lytterne foran. Modellen kaldes gerne for »skotøjsæsken«.

Den mere ovale version har orkestret siddende inde mod midten og en tredjedel af lytterne bagved og kaldes gerne »arenaen«.

Koncertsalen i Malmö Live hører til de rektangulære. Stort set alle de 1.500 pladser findes altså foran de optrædende på scenen.

Men den lægger også æstetisk afstand til stærke tendenser fra de senere år:

Nyere sale har ofte haft noget blødt og kvindeligt over sig. Vel særlig smukt i DR Koncerthuset med dets skylignende lofter og rundinger a la livmoder. Måske knap så vellykket i Aalborgs nye Musikkens Hus med dets flødefarver og lidt amorfe åbninger.

Salen i Malmö Live er mere saglig. Den finder sin ro i væggenes lyse træsorter og selve de behagelige proportioner:

En loftshøjde på 20 meter og en scene på 20 gange 13,5 meter.

Selv om man har fundet plads til hele 1.600 sæder, virker rummet ikke specielt stort. Det kan i den forstand minde om eksempelvis Symfonisk Sal i ­Aarhus eller Avery Fisher Hall i New York.

Akustikken kaldes som altid for »verdensklasse« i prospekterne. Det officielle tal for efterklangen ligger på 2,3 sekunder og kan skrues helt ned på et halvt sekund til studieproduktioner med videre.

Store ord om resultatet

Om det hele virker efter hensigten, vides ikke endnu. Men musikerne har for længst prøvespillet lokaler og bruger store ord om resultatet.

Den samlede åbning af byggeriet finder sted i juni. Selve koncertsalen åbner under en festival med begyndelse 28. august.

Nogle af de første gæster bliver i øvrigt DR SymfoniOrkestret med kinesiske Lang lang som klaversolist. For man vil rigtig gerne have danske kunstnere over – og danske lyttere.

Turen fra Københavns Hovedbanegård til Malmøs ditto tager knap tre kvarter med tog.