Anmeldelse: »Den lille grå traktor Fergie« er hygge for de yngste

Navnene på persongalleriet peger tydeligt i retning af, at målgruppen til den norske »Den lille grå traktor Fergie« er små børn, der endnu ikke går i skole.

23KULTUR-150721.jpg
Stillfoto fra Den lille grå traktor Fergie Fold sammen
Læs mere

Gokke (en opfindertype), Grynet (en teenagepige) og Gammelfar (gårdens ejer) udgør persongalleriet på den gård på landet, hvor bydrengen Gustav søger ly for kedsomheden i sommerferien. Og her er filmens titelperson, Fergie – den levende gamle traktor med de store øjne – også med som stille dyttende observatør.

Læs også: Anmeldelse: »Den lille pige og profeten« er en knaldperle af en animationsfilm

Universet er meget enkelt og mere forståeligt, end jeg har set det i mange lignende danske familiefilm, hvor man ikke kan dy sig for at lægge moderne drejninger ind midt i retroidyllen. Budskaberne er lette at forstå for de små og filmen tilpas fjollet til, at de voksne vil trække på smilebåndet og kan undgå at falde i søvn.

Traktoren er livagtigt animeret ind i det enkle og klart designede univers med danske stemmer, hvor det eneste, der er sparet på, er statisterne til det store afsluttende norske bondemarked, hvor de helt rigtige vinder præmierne.

Hvad: Den lille grå traktor Fergie.
Hvem: Instruktør: Peter Hamdahl Næss. Danske stemmer: Morten Grunwald, Anne Marie Helger, Birthe Neumann, Anette Støvelbæk.
Hvor: Premiere over hele landet.