Schweiz stemmer nej til at begrænse direktørlønninger

Ved en folkeafstemning i Schweiz har vælgerne søndag vendt tommelfingrene ned til et forslag, der skulle lægge loft over direktørlønningerne i alpelandet.

Foto: DENIS BALIBOUSE

Topcheferne i de schweiziske virksomheder kan ånde lettet op. De slipper nemlig for at gå ned i lån. De schweiziske vælgere har således stemt nej til et socialdemokratisk forslag om, at direktørlønningerne ikke måtte være mere end 12 gange højere, end hvad den dårligst betalte i firmaet får.

Landet, der er hjemsted for gigantiske virksomheder som Nestlé, stemte nej til forslaget med 66 pct. flertal, oplyser Reuters. Men for to uger siden var der kun et spinkelt flertal imod forslaget, viste  ifølge meningsmålingerne.

Modstanderne af forslaget havde advaret mod, at det ville blive problematisk at hyre kvalificerede ledere, at virksomheder ville flygte til udlandet, og at skatteprovenuet ville dykke, hvis forslaget blev stemt igennem.

Lederen af de schweiziske socialdemokrater, David Roth, er naturligvi skuffet over udfaldet af afstemningen, men han øjne dog en lille sejr. 

"For et år siden forsvarede modstanderne de høje lønninger. I dag er der ingen i schweizisk politik, der tør sige at millionlønningerne er retfærdiggjort," siger han til Reuters.