Europæiske bankfolk tjener styrtende trods finanskrisen

I alt 33 ansatte i den danske finanssektor tjente i 2011 mere end 7,5 mio. kr. Samlet set er der 3.175 ansatte i den europæiske finanssektor med en indkomst på mere end en mio. euro om året. Det viser nye opgørelse.

Foto: Brian Bergmann

Trods finanskrise er det stadig de store lønchecks, der ryger ned i lommerne på topfolkene i de europæiske banker og finansvirksomheder.

Hele 3.175 ansatte i finanssektoren i Europa havde i 2011 en løn på over en mio. euro, svarende til mere end 7,5 mio. kr. Langt de fleste af finanssektorens gulddregne er ansat i Storbritannien.

I alt 33 danske finansfolk hører med i denne kategori af højt lønnet personale, og de får lige over 11 mio. kr. om året i gennemsnit.

Til sammenligning var der kun 15 i Sverige og 19 i Norge med på listen. Gennemsnittet i Sverige og Norge var på henholdsvis 11 mio. kr. og lige over 8 mio. kr.

Det er The European Banking Authority, der har lavet listen og for første gang har offentliggjort den. The European Banking Authority er en uafhængig EU tilsynsmyndighed, der skal være med til at holde den finansielle sektor i ørerne.

Der er tale om den samlede løn. Det vil sige inklusive bonus og pension. Og i opgørelsen over toplønningerne kan man se, at krisen i euroland ikke har holdt den finansielle sektor tilbage fra at belønne deres ansatte.

Den samlede lønudbetaling var ganske vist lavere end i 2010 og ligger under niveauet i USA. Men i Storbritannien er det fortsat 2.436 ansatte, der kan indkassere mere end 7,5 mio. kr. i løn om året. Næst flest bankmillionærer findes i Tyskland, hvor tallet er på 170.

I en lang række af de østeuropæiske lande er der derimod ingen ansatte i den høje klasse.

De nye tal skal ses i lyset af, at EU fra 2014 har indført nye regler, der skal forhindre bankerne i at love alt for store bonusordninger til topfolkene. Mere præcist må en bonus ikke overstige den enkeltes løn. Hvis aktionærerne tillader det, må den dog godt.

De nye regler vil sætte en ny dagsorden i eksempelvis Storbritannien. Derovre er bonusordningerne i gennemsnit 3,5 gange større end den faste løn.