Fransk top-kok trækker sig

Francis Cardenau var den første kok i Danmark, der fik to Michelinstjerner. Nu stopper han som køkkenchef og medejer af blandt andet restaurant Le Sommerlier i København for at bruge mere tid med sin familie. Men det har været en hård beslutning.

Foto: Asger Ladefoged.
Læs mere
Fold sammen

Efter næsten 45 år på arbejdsmarkedet har den 60-årige franske kok, Francis Cardenau, solgt sin ejerandel af restauranterne le Sommelier, Umami og de ni Mash-restauranter og stopper i samme ombæring som køkkenchef på le Sommelier.

Ifølge Politiken har salget givet ham midler nok til, at han med lidt påholdenhed kan bo i sit nye hus på landet nær Arresø ved Frederiksværk, indtil han som 67-årig begynder at få pension fra Frankrig. Han kunne muligvis have tjent langt mere, hvis han havde ventet på, at Mash-imperiet udviklede sig yderligere, men pengene skulle ikke have lov at diktere, hvornår han skulle stoppe.

»Jeg kunne vente 5-10 år mere på guldægget og få en kæmpe stor pose penge. Men ved du hvad? Når man har besluttet sig for noget, så skal pengene ikke bestemme. Jeg har aldrig tænkt på penge. (...) Penge skal ikke være fokus for min sjæl,« siger Francis Cardenau til Politiken.

Mash har syv restauranter i Danmark og to restauranter i udlandet, en i London og en i Hamburg. Til marts åbner Mash også en restaurant i Düsseldorf.

I en opdatering på Facebook fortæller Francis Cardenau, at det har været en svær beslutning at trække stikket. Beslutningen har været undervejs i et år.

»Det har været en svær beslutning for mig og mit ego. Heldigvis har jeg min dejlige hustru, der hjælper mig. (...) Jeg har talt med mit ego og efter stor overvejelse er vi endelig blevet enige om, at det er det rigtige at gøre. Jeg kan ikke se mig selv, når jeg er 80 år gammel, blive båret ud af mit køkken med fødderne forrest,« skriver Francis Cardenau på Facebook.

Stjernekokken, der også er kendt fra TV2-serien »Cecilie og madklubben« glæder sig til at bruge mere tid sammen med sin familie.

»Jeg bliver 60 år og er begyndt at tænke på, at jeg i snart 45 år altid har været på arbejde og stort set ikke har været hjemme. Nu er det på tide at være lidt mere sammen med min kone, Henriette, så nu stopper jeg. Man bliver narkoman af at arbejde på en restaurant, og det er meget svært at komme ud af det,« siger Francis Cardenau til Politiken.

Francis Cardenau har dog ikke tænkt sig at lægge kokkegerningen helt på hylden. Han har solgt huset og i stedet købt en lille landejendom i Nordsjælland med lidt jord.

»Måske kommer vi til at dyrke biodynamiske grøntsager og måske har vi lidt dyr, kylling og får, det vil tiden vise. Jeg fortsætter med at være kok (...) men det bliver uden scene og teater og uden restaurant,« skriver Francis Cardenau på Facebook.

Her fortæller han også, at nu får tid til at koncentrere sig om en bog, som udkommer i løbet af 2017. Han vil også bruge mere tid på »Onemeal«, en form for intant soup baseret på mikroalger. Og endelig venter senere i år Bocuse d'or-konkurrencen, hvor han er dommer.