Arbejd i det fri og bliv glad

Udspiller dagens dont sig under åben himmel i et par timer eller mere hver dag, højnes humøret markant, viser ny undersøgelse.

Byggeri i  Børnehuset Klostervangen i Århus. Fold sammen
Læs mere
Foto: flemming krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Får du på jobbet to timers direkte dagslys eller mere vil du være i bedre humør og have langt mindre risiko for at udvikle depressive symptomer, end de, der arbejder indendørs i lyset fra watt-pærer og lysstofrør. Det viser ny undersøgelse med næsten 3.000 offentligt ansatte, som Arbejdsmedicinsk Klinik på Århus Universitetshospital står bag. Det skriver Videncenter for Arbejdsmiljø i et nyhedsbrev.

Faktisk har gartnere, pædagogmedhjælpere, vejmænd og andre ansatte inden for faggrupper, der arbejder mere end to timer i det fri 40 procents mindre risiko for at være nedtrykte og i dårligt humør end folk, der arbejder indenfor.

Særligt mennesker, der har tendens til at lide af depressive tanker, vil derfor kunne høste store fordele af at arbejde udendørs, mener overlæge Henrik Kolstad, Arbejdsmedicinsk Klinik på Århus Universitetshospital.

- Specielt i vinteråret kan det have stor effekt at komme udenfor, så snart man kan. Vores undersøgelse viser, at to timer om dagen i dagslys gør en stor forskel. Men det er ikke nok at sidde ved et vindue på arbejdspladsen, det er lyset udenfor, der hjælper. Udenfor er det nemlig 100-1000 gange kraftigere lys end indenfor, siger Henrik Kolstad i nyhedsbrevet.

Han anbefaler derfor også ansatte, der ikke har mulighed for at lægge en del af de daglige arbejdstimer udendørs, at motionere i naturen frem for i et fitnesscenter.