Hold de ansatte til ilden i chefens ferie

Svigter de ansattes arbejdsmoral, når lederen holder fri, skal hele arbejdskulturen sættes på dagsordenen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Daler tempoet, og ryger produktiviteten ned blandt de ellers arbejdsomme ansatte, alene fordi chefen holder fri, er der behov for at give arbejdskulturen et eftersyn.

Sådan lyder rådet fra ledelsesrådgiver Trine Dilèng, Lederne, i Ugens Dilemma på Business.dk, hvor du som leder for et team af 11 medarbejdere er bekymret for, at medarbejderne vil sætte farten væsentligt ned, når du nu tager 14 dages ferie.

Det har en af medarbejderne nemlig i fortrolighed fortalt skete, da du tidligere på året var på vinterferie.

Derfor nytter det ikke, som ellers næsten hver femte læser på Business.dk har foretrukket ved at pege på løsning 1, blot at stole på, at de ansatte leverer den indsats, de skal, mens du er væk.

»Lederen skal naturligvis reagere, hvis produktiviteten i teamet nedsættes, når lederen ikke selv er til stede. I den konkrete situation har lederen generelt tillid til og en opfattelse af, at teamet arbejder godt med »frihed under ansvar«. Derfor gælder det om at finde ud af, hvad det konkret er, der påvirker arbejdsmoralen, når teamet er alene,« mener Trine Dilèng.

Heller ikke løsning 5, hvor lederen beder de ansatte registrere, præcis hvor lang tid de bruger på hvilke opgaver i hans ferie, er en gangbar vej, om end 15 procent af læserne oplever den som den rette.

Ejerskab over kulturen

I stedet anbefaler Trine Dilèng løsning 3, som ellers kun knap hver fjerde læser har valgt som deres foretrukne. Her indkalder lederen til et afdelingsmøde om arbejdskulturen.

»Derved får lederen sat fokus på emnet inden sin ferie og får startet den vigtige dialog med medarbejderne om, hvad det er, der påvirker den ellers gode arbejdsmoral,« siger ledelsesrådgiveren.

Målet med dialogen er at få de ansatte til at tage ejerskab over en god arbejdskultur.

»En god arbejdskultur er afgørende for, at et team trives og derved når deres resultater. Det er derfor vigtigt, at lederen involverer og engagerer medarbejderne, så medarbejderne tager ansvar og støtter op om den fælles arbejdskultur,« siger Trine Dilèng.