WHO vil have indendørs rygeforbud for e-cigaretter

Der er brug for mere viden om de langsigtede konsekvenser af at pulse e-cigaretter, og indtil vi har det, bør vi være mere forsigtige med den elektroniske tobak, lyder det fra WHO.

Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På få år er markedet for e-cigaretter vokset hastigt, og det får nu verdenssundhedsorganisationen WHO til at foreslå, at man regulerer brugen af de elektroniske cigaretter, ligesom det allerede er tilfældet for almindelige cigaretter.

For selvom de elektroniske smøger kan smage af noget så uskyldigt som jordbær eller vanilje, så er det slet ikke sikkert, at de er mindre skadelige end andre nikotinholdige produkter.

Derfor bør producenterne af e-cigaretterne have forbud mod at anprise de sundhedsmæssige fordele - ved eksempelvis at hævde, at e-cigaretter kan hjælpe til med at droppe de almindelige cigaretter - lyder det fra WHO.

I en længe ventet rapport anbefaler FNs sundhedsorganisation, at sundhedsanprisningerne bør være forbudt, indtil der findes »overbevisende videnskabelige beviser« for, at e-cigaretterne rent faktisk lever op til de til tider rosende beskrivelser.

Rapporten skal danne grundlag for en international konference om rygning i Moskva til oktober, og står det til WHO, bør deltagerlandene overveje et forbud mod cigaretvæsker med eksempelvis frugt, slik eller alkoholsmag, ligesom organisationen opfordrer producenterne af e-cigaretter og tilbehør til at mindske indholdet og udledningen af giftstoffer i de elektroniske cigaretter.

Ny amerikansk forskning viser, at e-cigaretter er mere fristende for unge ikke-rygere end konventionel tobak, og når først de unge har prøvet at pulse på en e-cigaret, er de ifølge Reuters mere tilbøjelige til også at prøve en den ægte vare.

WHO anbefaler desuden, at man forbyder brug af e-cigaretter indendørs for at undgå, at passive rygere bliver påvirket, ligesom verdenssundhedsorganisationen opfordrer til, at mindreårige ikke skal kunne købe e-cigaretter eller tilbehør til disse.

Samtidig bør de lande, der allerede har ratificeret FNs anti-tobak-aftale overveje at indføre reklameforbud, lyder opfordringen fra WHO.

WHO erklærede ifølge Reuters »krig mod tobak« for ti år siden, og siden har 179 lande - heriblandt Danmark - skrevet under på den aftale, der skal begrænse rygning.