Mange danskere bruger ulovlige e-cigaretter

Et stort antal danskere bruger e-cigaretter, der indeholder ulovlige væsker med nikotin. Sundhedsministeren vil diskutere en aldersbegrænsning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 180.000 danskere har anskaffet sig elektroniske cigaretter med nikotin, som de bruger som supplement til rygning af almindelige cigaretter eller til rygestop. Det skriver Jyllands-Posten.

Der er imidlertid begrænset kontrol med de såkaldte e-cigaretter og de væsker, som bliver puttet i, og de langsigtede konsekvenser af e-rygning er endnu ukendt.

»Som forbruger aner man ikke, hvem der har produceret e-cigaretterne, og hvad de indeholder. Det er mærkeligt, at det får lov til at foregå i et ellers meget reguleret land som Danmark,« siger overlæge Inge H. Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse til Jyllands-Posten.

Også chefkonsulent Jørgen Falk fra Sundhedsstyrelsen er kritisk over for de elektroniske cigaretter. Han henviser blandt andet til internationale undersøgelser, hvor der er fundet kræftfremkaldende stoffer i væsken til cigaretterne.

Sundhedsstyrelsen har fået indberetninger om op mod 100 forhandlere, som sælger nikotinvæske uden at have tilladelse til det. Indtil videre er 25 af forhandlerne blevet meldt til politiet, og i sidste uge faldt der dom i den første sag, hvor en indehaver af to internetbutikker fik en bøde på 50.000 kroner.

På torsdag skal sundhedsminister Nick Hækkerup (S) mødes med Folketingets sundhedsordførere for at drøfte en aldersbegrænsning for køb af e-cigaretter.