Rygeforbud på vej i britiske og irske biler

Englænderne forbereder en lov med bødestraf mod at ryge i privatbiler med børn som passagerer. Skotland, Wales og Irland diskuterer lignende forbud.

Når der er børn i bilen, skal det være forbudt at ryge, foreslår den britiske regering. Arkivfoto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Frem til efteråret kan rygende chauffører i England fortsat tage skænderiet med de hostende børn. Alt tyder på, at det derefter vil blive en endnu dyrere fornøjelse ud over den dårlige stemning i familien og de i forvejen opskruede priser på tobak.

Den britiske regering har fremlagt et lovforslag om, at det skal give en bøde på lige omkring 500 kroner, hvis man ryger eller ikke forhindrer andre i at ryge, når der er passagerer under 18 år med i bilen. Loven skal til afstemning i det nye år inden parlamentsvalget i maj, og hvis den som ventet bliver vedtaget, vil den træde i kraft 1. oktober.

Den konservative premierminister, David Cameron, bakker op om lovforslaget. Da lovarbejdet blev sat på skinner i februar, sagde hans officielle talsmand, at »tiden er inde« til at bekytte børn og unge yderligere mod passiv rygning. Labour introducerede dengang forslaget. Liberaldemokraternes leder, Nick Clegg, markerede sig derimod som modstander af forbuddet, fordi »love og lovgivning ikke altid er løsningen«, og fordi han ikke »ønsker lovgivning, medmindre det gør en forskel«:

»Jeg kan ikke se, hvordan man kan opretholde den lov, når familier drøner ud ad M4, og far og mor ryger, hvordan i alverden skal man være i stand til at gribe ind over for det,« sagde Clegg i januar ifølge The Guardian.

UKIP-lederen, Nigel Farage, lader sig ofte velvilligt fotografere med en cigaret i hånden, men selv om han skulle være imod forslaget, har UKIP i øjeblikket blot to mandater i Underhuset.

Lobbygruppen Action on Smoking and Health var ikke uventet begejstret for regeringens intentioner om at udvide rygeforbuddet. Dog påpegede man fra gruppen, at »det bliver vanskeligere at håndhæve, hvis det kun gælder i nogle biler og ikke alle. Loven om sikkerhedsbælter gælder ikke kun for børn, hvorfor skulle love om røgfrie biler?« En lobbygruppe for rygning »Forest« kaldte derimod lovforslaget et forsøg på at bruge »en forhammer til at knække en nød«, selv om også Forest kalder det manglende hensyn at ryge i en bil, hvor der er børn.

Ikke-rygernes dagsorden

Der er ingen tvivl om, at det er ikke-rygerne, som i øjeblikket har fat i den lange ende på de britiske øer, og at mulighederne for rygning kan blive yderligere indskrænket. En lov mod at ryge i privatbiler med børn til stede vil være den mest markante stramning af det engelske rygeforbud siden forbuddet mod at ryge på offentlige pladser i 2007.

Det er lovgivning, som ikke omfatter selvstyret i Wales og Skotland, men også her er det parlamentariske arbejde, der kan resultere i et forbud mod rygninger i biler med børn udsat for passiv rygning, sat i gang. Det nordirske selvstyreparlament »overvejer« et forbud, mens Irland snart vil introducere rygeforbuddet i biler med børn om bord, der kan udløse en bøde på omkring 600 kroner.

Den britiske koalitionsregering med de konservative og liberaldemokraterne har samtidig med det foreslåede rygeforbud i biler sat arbejde gang for at forbyde salg af elektroniske cigaretter til alle under 18 år ved at gøre det ulovligt at sælge »produkter til nikotin-inhalering« til de unge, medmindre det er ordineret som medicin.