Første dom i sag om e-cigaretter med nikotin

Retten i Randers har nedfældet første dom mod salg af e-cigaretter med nikotin. Og der er flere sager på vej, lyder det fra Østjyllands Politis anklager.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag faldt den første dom mod en butiksindehaver, der har solgt e-cigaretter med nikotin. Manden har fået en bøde på 50.000 kroner for lovovertrædelsen, fortæller anklager fra Østjyllands Politi i sagen, Peter Koukoumis.

Den dømte mand ejede to webshops og havde fået mindst to påbud fra Sundhedsstyrelsen, der holder øje med salg af ulovlige lægemidler.

»Manden var ganske udmærket klar over, hans virksomheder var ulovlige,« siger Peter Koukoumis og uddyber:

»Først fik han et påbud af Sundhedsstyrelsen, som han ankede til Sundhedsministeriet. Påbuddet blev stadfæstet af ministeriet. Det stoppede ikke manden, og omtrent et halvt år efter fik han endnu et påbud fra Sundhedsstyrelsen, som han igen klagede over til Sundhedsministeriet, der igen stadfæstede påbuddet.«

Da manden ikke stoppede med at sælge e-cigaretterne, anmeldte Sundhedsstyrelsen ham til politiet for at overtræde loven. Og grunden til, det er ulovligt at sælge e-cigaretter i Danmark, er, at de ikke er blevet godkendt som lægemiddel, forklarer Peter Koukoumis.

»E-cigaretter med nikotin skal gennemgå en meget grundig test - blandt andet på mennesker - og de tests er ikke foretaget. Derfor er e-cigaretterne slet ikke godkendt som lægemidler, og de kan ikke engang sælges på apoteker i Danmark,« siger Peter Koukoumis, der oplyser, at eksempelvis nikotintyggegummi og -plaster er blevet testet, og derfor er lovlige at sælge her i landet.

Og han vurderer, at politiet kan forvente en del flere anmeldelser i den kommende tid.

»Jeg ved, at Sundhedsstyrelsen har flere sager undervejs,« siger han og fortsætter:

»Der findes jo adskillige fysiske forretninger i Danmark, og også internetforretninger, der forhandler e-cigaretter med nikotin, og de bliver solgt i et stort omfang i Danmark.«

Det er alene e-cigaretter med nikotin, der er omfattet af dommen. Man kan fortsat lovligt sælge e-cigaretter uden nikotin.

Det er endnu uvist, om sagen ankes til landsretten.