USA Today: Trump er uegnet til præsidentposten

Den amerikanske tabloidavis vælger for første gang i sin historie side i præsidentvalgkampen. Ikke med støtte til Clinton - men med et sviende karaktermord på Trump.

Den amerikanske tabloidavis USA today vælger for første gang i sin historie side i præsidentvalgkampen. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange amerikanske medier har for vane at stille sig bag en af parterne i den amerikanske præsidentvalgkamp. Det sker på lederplads med en såkaldt »endorsement«.

Tabloidavisen USA Today har imidlertid fulgt en anden vej. Den har i sin 34-årige historie aldrig valgt side, når to kandidater har kæmpet om at indtage landets øverste embede.

Men den tradition bryder avisen nu - og det på ekstremt eftertrykkelig vis.

I en lang »op-ed« - en art leder, som udtrykker avisens lederkollegies samlede holdning - kaldes den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, »uegnet« til præsidentposten af grunde, som avisen derefter lister op.

Han kaldes bl.a. »uforudsigelig« og en »fordomsfuld« person, der »excellerer i racisme«. Han kaldes desuden ude af trit med det amerikanske folk, hans forretningskarriere betegnes som »plettet«, og han får - ikke mindst - sætningen »han er en serieløgner« hæftet på sig i noget, der bedst kan betegnes som et karaktermord fra avisens side.

Hele lederen kan læses hos USA Today her.

Selv forklarer avisen sin beslutning om at vælge side i valgkampen således:

»I år står valget ikke mellem to egnede nominerede fra de to store partier, som besidder betydelige ideologiske forskelle. I år er en af kandidaterne - den republikanske nominerede Donald Trump - i et enigt lederkollegies øjne uegnet til præsidentposten.«

Ikke utvetydig støtte til Clinton

Man kunne så tro, at avisen sætter sin fulde opbakning bag Donald Trumps konkurrent til præsidentposten, Hillary Clinton.

Men sådan forholder det sig ikke. Lederen i USA Today skal ikke, skriver lederkollegiet, ses som en helhjertet opbakning til Clinton, som »har sine egne fejl, selv om disse sandsynligvis ikke vil true den nationale sikkerhed eller føre til en konstitutionel krise«, som avisen skriver.

Avisen opfordrer i stedet vælgerne til at »være tro mod deres overbevisninger« og stemme. Om det så betyder en stemme på Clinton, en tredje kandidat eller en blank stemme - det er op til vælgeren. Men:

»Uanset hvad du gør, så modstå sirenesangen fra en farlig demagog. Stem for guds skyld, men blot ikke på Donald Trump,« slutter anbefalingen fra USA Today.