Rusland benægter doping: OL-trusler er politiske

Rusland risikerer udelukkelse fra vinter-OL i Sydkorea efter ny dopingafgørelse. Udenlandsk sammensværgelse, mener Rusland.

Den russiske præsident Vladimir Putin engerede sig personligt i forberedelserne til vinter-OL i Sotji i 2014. Legene blev det dyreste vinter-OL nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommende vinter-OL i februar næste år kan blive uden deltagelse af skisportsfolk, kunstskøjteløbere og ishockeyspillere fra Rusland.

Det internationale antidopingagentur, WADA, vender tommelfingeren nedad, efter en evaluering af Ruslands lovede oprydning efter en række dopingskandaler.

Oprydningen er langt fra tilfredsstillende, konkluderede WADA i denne uge. Dermed lever Ruslands antidopingagentur for tredje år i træk ikke op til internationale standarder.

Afgørelsen øger presset på den Internationale Olympiske Komité, der 5. december ventes at tage stilling til mulige konsekvenser for Rusland ved vinter-OL i Sydkorea. Legene skydes igang om mindre end tre måneder, og Rusland frygter en hel eller delvis udelukkelse, som det skete ved OL i Rio sidste år.

Russiske politikere har svaret igen med en byge af beskyldninger mod WADA. De anklager antidopingagenturet for at være del af en sammensværgelse mod landet.

»WADA er sportens svar på NATO,« skrev Aleksej Pusjkov fra det russiske parlaments overhus på Twitter med henvisning til den vestlige forsvarsalliance.

Ifølge WADA afviser Rusland fortsat at udlevere urinprøver fra det skandaleramte nationale antidopingagentur. Den russiske regering nægter også at anerkende de officielle rapporter, der afslørede et omfattende dopingprogram før og under vinter-OL i den russiske by Sotji i 2014.

Afgørelser er »en vittighed«

Formanden for Ruslands olympiske komité, Aleksander Sjukov, kaldte WADAs seneste afgørelse »en vittighed«. Ifølge næstformanden for det russiske underhus' sportsudvalg, Mikhail Degtjarjov, er Rusland i stedet »et skridt foran resten af verden,« når det gælder bekæmpelse af doping.

»Hvordan kan du indrømme noget, der ikke er hændt? Hvordan kan du indrømme, at der var et statsligt dopingsystem, når det ikke fandtes? Selvfølgelig vil vi ikke indrømme det,« siger han til Moscow Times.

Imens trækker skandalen fortsat dybe spor gennem den internationale sportsverden. Rusland har i denne måned fået frataget fire medaljer, en guld og tre sølv, for overtrædelse af anti-dopingreglerne under OL i Sotji. Flere sager er under behandling.

Sagen begyndte for alvor at rulle, da WADA offentliggjorde den såkaldte McLaren-rapport i 2016. Ifølge rapporten var mere end 1.000 russiske sportsfolk involveret i forsøg på at skjule positive dopingtest mellem 2011 og 2015 med hjælp fra det russiske sportsministeritum og sikkerhedstjenesten FSB.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har tidligere erkendt doping blandt russiske sportsfolk og lovet bod og bedring.

»Det russiske anti-dopingsystem har fejlet, og det er vores skyld,« sagde han i marts i år.

Udenlandsk sammensværgelse

Nu lyder der andre toner. Putin beskyldte i sidste uge udenlandske magter for at misbruge dopingssagen for at påvirke præsidentvalget i Rusland næste år. Forslag om at lade russiske atleter dyste under neutralt flag, hvis Rusland udelukkes fra vinter-OL er »ydmygende« og uacceptable, sagde Putin.

Ruslands benspænd for oprydningen skader frem for alt landets egne sportsfolk, skriver den tyske dokumentarist Hajo Seppelt, der afslørede dopingsagen i en kommentar på tysk TV i 2015 .

»OL i 2014 blev forgiftet af en mørklægning af doping foretaget af det russiske sportsministerium og FSB. Nu er problemet, at vi ikke ved, hvem der er uskyldige. Rusland har ombyttet, ødelagt eller fået dopingprøverne til at forsvinde,« skriver han.

Yderligere dopingsager mod medaljevindere fra OL i Sotji ventes afgjort i de kommende uger.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland