»Skyd skylden på skarven«: Landsholdet lander midt i russisk opgør om korruption

Rusland pumper milliarder i en fodboldfest, der skal imponere hele verden. Korruption slår skår i den hjemlige opbakning til VM-showet.

Ruslands præsident Vladimir Putin under en VM-ceremoni på det ombyggede Lusjniki-stadion i Moskva. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPUTNIK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De lokale kalder det »rumskibet«. Det nybyggede, UFO-formede stadion troner med udsigt over den Finske bugt. Med sit højteknologiske, sammenklappelige tag, flytbare bane og plads til 68.000 tilskuere er den futuristiske arena i Ruslands næstestørste by, Skt. Petersborg, som skabt til at forblænde tilrejsende gæster.

Glas- og stålkonstruktionen ved Østersøen er bare ét af de tolv stadioner, der skal bænke blandt andre danske fans under VM-slutrunden til sommer. Heraf vil syv, ligesom ’rumskibet’, være nybyggede. Det er dyrt, men hvad er penge, når vi taler om visioner, lyder ræsonnementet fra den russiske regering.

»Værtskabet opfylder en drøm for millioner af russere,« understregede Vladimir Putins sportsminister, Vitalij Mutko, da han for nyligt præsenterede slutrundens officielle logo ved en overdådig ceremoni.

For at hamre pointen hjem blev logoet afsløret af russiske kosmonauter ombord på den Internationale Rumstation og derefter projekteret op på facaden af Bolsjoj-teatret i Moskva.

For de russiske skatteborgere har værtsskabet dog - indtil videre - været mindre festligt.

Præcis som under de olympiske vinterlege i Rusland i 2014 - der blev det dyreste nogensinde - er stadionbyggerierne nemlig blevet hjemsøgt af vildtvoksende korruptionsskandaler. Så sent som i oktober måtte regeringen hæve budgettet med 3,5 milliarder kroner til i alt over 70 milliarder.

Og skrækeksemplet er ’rumskibet’ i Skt. Petersborg.

Nordkoreanske arbejdere og forsvundne millioner

Det skulle oprindeligt have stået færdigt i tilbage i 2009 til en overkommelig pris af 700 millioner kroner. Siden har en perlerække af skandaler, fyringer og nye krav fra fodboldforbundet FIFA ottedoblet prisen. Den ventes nu at lande på mere fem milliarder kroner.

En tidligere viceguvernør er blevet arresteret og sigtet for at stoppe fede returkommisioner i inderlommen. Ifølge hans efterfølger på posten kan op mod 73 millioner kroner af skatteborgernes penge være forsvundet.

»Når prisen for stadionet stiger, så tager bystyret pengene fra budgettet for skoler og hospitaler, fordi byggeriet er en politisk prioritet,« siger Dmitrij Sukharev fra Transparency Internationals kontor til avisen CSMonitor.

Endnu en skandale ramte byggeriet, da det norske fodboldmagasin Josimar afslørede, at et russisk entreprenørfirma havde benyttet tvangsudskrevne arbejdere fra Nordkorea, der levede under usle forhold i Skt. Petersborg. De nordiske fodboldforbund bad FIFA undersøge anklagerne, der senere blev bekræftet. Ifølge en rapport fra Human Rights Watch er mindst 17 arbejdere omkommet under stadionbyggerierne.

Korruption er et sprængfarlige politisk emne i det kriseramte Rusland, men tidligere skandaler indtil videre har haft minimale politiske konsekvenser. Stadionbyggerierne var dog en medvirkende faktor, da den russiske opposition i foråret samlede de største Putin-kritiske demonstrationer i fem år. Flere end 1,000 blev tilbageholdt af politiet.

Gode forhold for fans

Under slutrunden næste sommer tager myndighederne derfor ingen chancer. Demonstrationer bliver forbudt i nærheden af VM-områderne. Samtidig er massive sikkerhedsforanstaltninger planlagt for forhindre ballade med russiske og udenlandske hooligans.

Tilrejsende fans kan til gengæld se frem til relativt gode forhold, eftersom slutrunden har høj politisk prioritet i Kreml, siger Manuel Veth fra fodboldbloggen Futbolgrad. Han var positivt overrasket over de russiske værters generalprøve under Confederations Cup i sommmer.

»Stadionet i Skt. Petersborg lugtede stadig af våd maling, men i Kasan, Moskva og Sotji var de fuldstændig klar,« skriver han om værtsbyerne.

Almindelige russere, der betaler regningen for festen, har mere blandede følelser. Værtskabet har på den ene side givet en tiltrængte opgradering af sovjetiskbyggede stadioner. Men andre investeringer, som rumskibet i Skt. Petersborg, ligner nærmere en ulykke i langsom gengivelse.

Da regnvand for et par måneder siden plaskede ned gennem det højteknologiske tag, skød Skt. Petersborgs viceguvernør således skylden på destruktive havfugle frem for ditto lokalpolitikere. Årsagen til uheldet var skarver, der med deres »kraftige næb« hakkede huller i det dyrebare tag, sagde Igor Albin i et interview med en russisk sportsavis.

Undskyldningen blev mødt med vantro af de efterhånden hårdt prøvede stadiongængere i millionbyen. Bloggeren Ilja Varlamov ønskede bystyret tillykke med en universel syndebuk forud for kommende skandaler: »Er nye milliarder blevet stjålet? Det er ikke os, det er skarverne!«

Ifølge viceguvernøren vil bystyret nu sørge for et beredskab mod fuglene.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland