Putins medaljemager har ryggen mod muren

Ny udelukkelse af russiske atleter lægger massivt pres på Ruslands udskældte sportsminister. Men Vladimir Putin holder hånden over sin loyale partisoldat.

Den russiske sportsminister, Vitaly Mutko. Fold sammen
Læs mere
Foto: VASILY MAXIMOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke let at hedde Vitalij Mutko. De seneste måneder har tykke rapporter udpeget den russiske sportsminister som en af de ansvarlige for systematisk doping blandt russiske sportsfolk forud for OL i London i 2012.

I sidste uge endte ministeren så i den varmeste stol under fodbold-EM i Frankrig. Russiske hooligans gik amok i en voldsrus, der fik UEFA til at true det russiske hold med hjemsendelse. Mutko svarede igen med skiftevis beklagelse og bortforklaring af de blodige begivenheder i Marseille.

Fredag aften landede den seneste nedslående nyhed så på Mutkos bord: Størstedelen af de russiske atleter er udelukket fra at deltage i OL i Rio de Janeiro om halvanden måned. Det internationale atletikforbund afviste at ophæve suspenderingen af det russiske idrætsforbund. De russiske myndigheder har endnu ikke ryddet op efter den massive dopingskandale, der ifølge det Internationale Antidopingagentur trækker tråde hele vejen til Vitalij Mutko, lød beskeden.

Den Olympiske Komité kan fortsat vælge at give enkelte russiske atleter dispensation, men afgørelsen betyder, at langt de fleste russiske sportsfolk inden for atletik kan glemme alt om OL-medaljer. Og det er en begmand til den russiske regering, der de seneste uger har ført kampagne for at lade tvivlen komme de russiske sportsfolk til gode.

»Der kan ikke være kollektivt ansvar for alle atleter eller atleter fra et forbund, hvis nogle er blevet taget for doping,« lød det skarpt fra præsident Putin fredag.

Det politiske ansvar kunne Putin nu let have placeret – hos Mutko. Men det har Kreml ikke gjort. Præsidentens talsmand understregede ligefrem, at »det ikke er formålstjenstligt at forbinde dette med sportsministeren«. Noget af det mest bemærkelsesværdige ved Ruslands stormombruste minister er i det hele taget, at han har formået at beholde sin stilling i otte lange år trods et galleri af møgsager – sager, der går fra anklager om matchfixing og overforbrug af dyre hoteller til den vildt voksende dopingskandale.

Mutko har altid fremvist et usvigeligt talent for at vende angreb til modangreb. Da Ruslands værtskab for VM i 2018 forleden kom under beskydning fra Storbritannien, fremhævede han prompte de »voldsomme« problemer med doping i engelsk fodbold.

Putin-venskabet går årtier tilbage

Parløbet mellem Mutko og Putin rækker helt tilbage til rådhuset i Skt. Petersborg i begyndelsen af 1990erne. Putin var dengang viceborgmester, og Mutko, oprindeligt uddannet maskinmester og aktiv som ungkommunist, var socialchef på rådhuset.

Da Putin i 1999 blev premierminister, blev Mutko udnævnt til bestyrelsesformand for fodboldklubben Zenit. Med et sponsorat fra det statsejede Gazprom blev klubben snart landets rigeste og mest succesrige.

I 2005 kaldte præsident Putin ham til Moskva. Som ny chef for det russiske fodboldforbund fik Mutko til opgave at give det skrantende russiske landshold førstehjælp. Mutko hentede både private penge og den hollandske træner Guus Hiddink til Moskva, og ved EM i 2008 klarede Rusland sig overraskende videre til semifinalen.

Det gav Mutko rygvind. Som nyudnævnt sportsminister fik han nu til opgave at gentage succesen forud for Ruslands værtskab for Vinter-OL i den russiske by Sotji i 2014. Mutko blev med andre ord ansat som Putins medaljemager.

I begyndelsen gik det slet ikke efter planen. Resultatet ved vinter-OL i Canada i 2010 var historisk dårligt for de russiske sportsfolk. Samtidig viste en revisionsrapport, at Mutko under legene havde formøblet 150.000 kroner på et luksushotel. Det var formentlig det tætteste, Mutko har været på en fyring. Men han kæmpede sig tilbage, og han leverede varen fire år senere ved OL i Sotji.

Omstændighederne vælter ud af skabet

Sotji-2014 blev en triumf for de russiske sportsfolk og for Vladimir Putin, der personligt beværtede historiens dyreste vinterlege.

»Jeg er sportsminister. Jeg svømmer ikke, jeg skyder ikke. Min opgave er at skabe omstændighederne. I dag er alle omstændighederne skabt,« sagde Vitalij Mutko dengang til avisen Kommersant.

Sidste år begyndte omstændighederne så at vælte ud af skabet.

En rapport fra det internationale Antidopingagentur, WADA, slog i november fast, at Mutko umuligt kunne være uvidende om et systematisk dopingprogram i russisk atletik, der »saboterede« legene i London.

Få måneder senere føjede Ruslands tidligere antidopingchef Grigorij Rodtjenko nye anklager til listen. De russiske sportsfolk dopede sig massivt både før og under legene i Sotji, fortalte han. Med hjælp fra den russiske sikkerhedstjeneste FSB blev urinprøver systematisk udskiftet i det ellers aflåste antidopinglaboratorium i ly af natten.

Vitalij Mutko har – af gode grunde – indrømmet så lidt som muligt. Han medgiver, at det russiske antidopingarbejde har alvorlige problemer og skal genopbygges fra grunden. Men han har samtidig kaldt WADA-rapporten »et politisk angreb«.

Under forløbet har Putin stået urokkeligt bag Mutko. Præsidentens talsmand kaldte Rodtjenkos beskyldninger for »forræderisk bagvaskelse«, ligesom Kreml har understreget sin tillid til ministeren ved at udnævne ham til leder af den interne undersøgelse, der skal kaste lys over beskyldningerne.

Intet tyder derfor på, at Vitalij Mutko er på vej ud i kulden. Kreml satser på, at netop Mutkos stil er den rette vej mod flere russiske medaljer. Også selv om det ikke bliver i Rio.