Revolutionæren med de ni liv er blevet statsløs

Ukraines præsident har klippet sin gamle studiekammerats pas og gjort ham statsløs. Men den stædige revolutionær Mikheil Saakasjvili forlader næppe scenen uden kamp.

Ukraines præsident har klippet sin gamle studiekammerats pas og gjort ham statsløs. Men den stædige revolutionær Mikheil Saakasjvili forlader næppe scenen uden kamp. Fold sammen
Læs mere

Billedet er bare to år gammelt. Det viser Mikheil Saakasjvili i det højtidelige øjeblik, da den ukrainske præsident overrækker ham et ukrainsk pas. De smiler begge hjerteligt, mens passet skifter hænder.

Scenen markerer højdepunktet i en politisk alliance, der i denne uge endte som nøjagtig det modsatte: Uforsonligt fjendskab.

Dengang i 2014 tegnede alt imidlertid lyst. Den nyvalgte Petro Porosjenko havde inviteret den politiske veteran og personlige ven til Ukraine for at udnævne ham til guvernør i storbyen Odessa. Hvis den vildtvoksende korruption var Ukraines åg, så var Saakasjvili svaret, sagde Porosjenko.

Mange støttede ideen. Den tidligere geor­giske præsident med tilnavnet »Duracell-­kaninen« er kendt for en kompromisløshed og en kampvilje, som både venner og fjender kalder nærmest manisk.

De fleste anerkender også, at Mikheil Saakasjvili som præsident i nabolandet Georgien fra 2004-2013 blev en af de få postsovjetiske politikere, der gjorde seriøst indhug i den kultur af korruption, der gennemsyrer de tidligere sovjetlande. Mafiabosser blev sendt bag tremmer, korrupte embedsmænd fyret, og et nyt georgisk politikorps genopbygget fra bunden.

Anden halvdel af hans præsidentperiode bragte til gengæld ingen gode nyheder. Saakasjvili gerådede ud en seks dage lang krig med Rusland om den georgiske udbryderregion Sydossetien. På hjemmefronten greb han til stadigt mere autokratiske metoder. Hans efterfølger på præsidentposten krævede ham fængslet, og Saakasjvili måtte forlade Georgien med halen­ mellem benene.

Hans politireform dannede imidlertid skole i regionen, og den inspirerede også Petro ­Porosjenko. Den ukrainske rigmand red selv ind i præsidentkontoret i Ukraine på den protestbølge, der i 2014 jog den tidligere præsident Janukovitj på flugt til tonerne af slagord mod nepotisme, bestikkelse og tyveri fra statskassen.­

Nu skulle det være slut med den slags, lovede Porosjenko. En forsommerdag i maj 2014 gav han Mikheil Saakasjvili et ukrainsk statsborgerskab og et nyt politisk liv i Ukraine.

De to kender hinanden helt tilbage fra jurastudiet i hovedstaden Kiev. Nu fremstillede de sig som en dynamisk duo af korruptions­krigere. En politireform blev udrullet i dele af landet, mens Saakasjvili erklærede krig mod smuglere og korrupte toldere i havnebyen Odessa.

Men idyllen blev kort.

Reformerne gik hverken dybt eller hurtigt nok for Saakasjvili. Han beskyldte få måneder senere Porosjenkos allierede for at spænde ben for reformerne og for at mele deres egen korrupte kage.

»Jeg siger, hvad jeg ser, og jeg ser, at reformerne er slået bak, og at oligarkerne stadig er der,« sagde han i 2015 i et interview med Berlingske.

Mange ukrainere var helt enige. Saakasjvilis støtter i Ukraine ser hans kompromisløshed som et sjældent håb om reelle reformer i et land, der tynges af en militær konflikt med russisk-støttede oprørere i det østlige Ukraine. I november sidste år smækkede Saakasjvili med døren, da han beskyldte Porosjenko for at holde hånden over korrupte klaner.

Venskabet var endegyldigt forbi.

Saakasjvili har i løbet af foråret samlet et nyt politisk parti, der stod til at komme i parlamentet. For blot en uge siden erklærede han, at »korruptions-præsidenten« skulle smides på porten.

Om det var dråben, kan man kun gætte på. Onsdag aften, midt under et besøg i USA, ramte nyheden Saakasjvili som en hammer. De ukrainske myndigheder havde annulleret hans statsborgerskab. Angiveligt fordi han for to år siden ikke havde oplyst, at han var eftersøgt i fødelandet Georgien.

De færreste i Ukraine køber den forklaring. Selv ikke i præsidentens eget parti. Og for Porosjenkos mange modstandere er skridtet endnu et bevis på, at præsidenten slægter sin forgænger på og nu bekæmper politiske modstandere med alle midler.

Det nøje timede bagholdsangreb efterlader dog ikke Mikheil Saakasjvili med mange kort på hånden. Eks-guvernøren er nu statsløs. Han blev frataget sit georgiske statsborgerskab, efter han fik ukrainsk pas. Han sidder med andre ord fast på den anden side af Atlanten.

Saakasjvili har dog tidligere vist en formidabel overlevelsesevne. I et interview for to måneder siden blev han spurgt, hvad han ville gøre, hvis han blev frataget sit ukrainske pas.

»Så vil jeg bo i lufthavnens transithal,« sagde han.

Indtil videre har Saakasjvili udsendt rasende videoer, hvor han lover at vende tilbage til Ukraine, koste hvad det vil.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland