Prestige-universitet får hård straf efter pædofilisag

Hjælpetræners sexmisbrug af 10 drenge koster fodboldholdet fra Penn State University dyrt.

Penn State football players leave the Lasch Football Buliding following a team meeting after the announcement of the NCAA penalties and sanctions on the Penn State campus in State College, PA July 23, 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: En bøde på knap 370 millioner kroner, udelukkelse fra sporten de kommende fire år og fratagelse af de seneste års mange triumfer.

Mandag fik fodboldholdet fra Penn State University, der er et af de mest vindende sportshold inden for amerikansk college-fodbold - altså amerikansk fodbold - den straf.

Det sker få uger efter, at holdets tidligere hjælpetræner blev kendt skyldig i omfattende pædofili. Jerry Sandusky, som træneren hedder, har ifølge nyhedsbureauet Reuters misbrugt 10 drenge seksuelt over en periode på 15 år. Misbruget fandt sted under dække af social velgørenhed, hvor Sandusky angiveligt ville hjælpe vanrøgtede og isolerede unge.

Straffens længde er endnu ikke udmålt, men han kan ende med en straf på op til 373 års fængsel.

Penn State satte sporten før integriteten

En rapport afslører, at Jerry Sandusky ikke var ene om at kende til sexmisbruget. En række personer dækkede over hans ugerninger.

Mark Emmert, der er præsident for den nationale organisation for college-sport (NCAA), mener, at Penn State University i Pennsylvania ville vinde for enhver pris, og den trang kom forud for »integritet, ærlighed og ansvarlighed«.

- Uanset hvad vi gør i dag, kan ingen handling fjerne drengenes smerte og angst. Men hvad, vi kan gøre, er at pålægge sanktioner, der både afspejler omfanget af disse forfærdelige handlinger, og som sikrer mod, at Penn State vil genopbygge en sportslig kultur, der gik grueligt galt, siger Mark Emmert ifølge Reuters.

College-sport er ikke kun forbundet med prestige. Billetsalg og TV-kontrakter kaster millioner af kroner af sig årligt til de universiteter, der deltager.