Libysk borgerkrig kan forpurre EUs kamp mod menneskesmuglere

FN gør i de kommende uger endnu et forsøg på at mægle mellem de stridende regeringer og militser i Libyen. Opgaven er vanskelig, men lykkes det ikke, vil en borgerkrig i Libyen give frit spil til såvel menneskesmuglere som Islamisk Stat, siger FNs mægler, Bernardino León.

FNs mægler, Bernadino León, står over for en stor udfordring med at skabe en samlingsregering i det borgerkrigshærgede Libyen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Det kan næsten ikke over­drives, hvor meget der er på spil i de kommende tre-fire uger, når FNs mægler, Bernardino León, gør endnu et forsøg på at skabe en samlingsregering i det borgerkrigshærgede Libyen.

Så længe Libyen er præget af borgerkrig med to stridende regeringer og et hav af militser, vil menneskesmuglere uden problemer kunne fortsætte deres kyniske udnyttelse af titusindvis af flygtninge, der sendes på en livsfarlig færd over Middelhavet. Og samtidig vokser Islamisk Stat sig stærkere og stærkere i Libyen, mens de øvrige parter i landet bekriger hinanden.

»Vores erfaring er, at ingen af parterne kan besejre de andre, og på grund af borgerkrigen kan Islamisk Stat udvikle sig og blive stærkere i Libyen. Parterne er derfor nødt til at stoppe med at strides og i stedet kæmpe sammen mod Islamisk Stat. Også de mafiaer, der handler med mennesker og våben, er et kæmpe problem for Libyen, og mafiaerne har kun en interesse i, at konflikten fortsætter,« fortæller Bernardino León under et besøg i Europa-Parlamentet i Bruxelles.

Han vil i næste uge komme med et nyt forslag til en samlingsregering med de to stridende regeringer, som holder til i henholdsvis landets største by, Tripoli, og i byen Tobruk i det østlige Libyen. Så sent som i denne uge blev premierminister Abdullah al-Thani fra regeringen i Tobruk udsat for et attentat, som han dog overlevede. Men det viser alt om, hvor kaotisk situationen er i Libyen i øjeblikket.

Nødvendigt med politisk løsning

Ifølge FN og EU er der ingen alternativer til en politisk løsning, og derfor kæmper Bernardino León videre. Målet er at nå en aftale mellem parterne senest den 18. juni, hvor muslimernes fastemåned, ramadanen, begynder. Men det bliver svært, fordi parterne stadig er et godt stykke fra hinanden omkring de vanskeligste 20 procent af punkterne, herunder den militære kontrol med Tripoli.

»Om det kan lade sig gøre at nå en aftale over de næste tre-fire uger, er svært at sige. Der er en chance, men det bliver vanskeligt. Det kræver, at parterne indser, at der kun er en politisk løsning, og at Libyen er ved at løbe tør for tid med en forværret sikkerhedssituation, der kun styrker Islamisk Stat. Hvis parterne indser det, er der mulighed for en aftale,« vurderer León.

Mattia Toaldo fra tænketanken European Council on Foreign Relations har som forsker fulgt udviklingen i Libyen i mange år, og han stiller sig meget tvivlende over for, om det kan lykkes at få skabt den nødvendige samlingsregering.

»Det er meget usandsynligt, at der kommer en samlingsregering, før ramadanen begynder. Både på grund af de regionale magtinteresser og dynamikken internt i Libyen. Kun hvis de regionale magter, især Egypten, holder op med ensidigt at støtte »den legitime« regering i Tobruk, er der håb. Men det sker næppe på den helt korte bane, så León er på en meget svær opgave. Og uden en samlingsregering bliver kampen mod menneskesmuglerne meget vanskelig,« siger Mattia Toaldo.

Den perfekte partner

Onsdag kritiserede FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, EU for planerne om en militær mission i Middelhavet, der skal kunne destruere fiskerbåde, som kan bruges til menneskesmugling, i libysk farvand eller helt inde i libyske havne. EU afventer fortsat et mandat fra FNs sikkerhedsråd, og ifølge León kommer EUs mission ikke til at gå helt tæt på Libyens kyst.

»EU har gjort det klart, at det ikke handler om at destruere både. Målet er at bekæmpe mafiaerne og sikre, at ingen både, der bliver opfanget, igen kan blive brugt af disse mafiaer. I libysk farvand kræver det samarbejde med libyske myndigheder, men kun hvis der kommer en samlingsregering, har vi den perfekte partner,« siger León.