Kaos, bombetrussel og maling ramte Putins kritikere

Chikane mod Putin-modstandere forud for mindemarch for myrdet oppositionsleder.

En russisk politiformand prøver at stoppe Ilja Jasjin under tirsdagens pressemøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI CHIRIKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Russiske oppositionsfolk blev mødt med rød maling, falske dollarsedler og en bombetrussel, da de tirsdag holdt pressemøde i Moskva.

På pressemødet fremlagde oppositionen en ny rapport, der beskylder en af Vladimir Putins regionale ledere for at have forbindelse til flere politiske mord.

Det længe ventede pressemøde blev dog afbrudt af Putin-loyale aktivister. De væltede tv-kameraer, råbte og kastede med imiterede dollarsedler for at antyde, at oppositionen er betalt af udenlandske magter.

Kort efter meldte politiet, at der var indløbet en bombetrussel. Betjente beordrede alle til at forlade oppositionens lokaler i det centrale Moskva. De fandt dog ingen bombe, og formålet var snarere at sabotere pressemødet, siger forfatteren til rapporten, oppositionsaktivisten Ilja Jasjin.

»Den eneste bombe er den, jeg har i hænderne,« sagde han og viftede med rapporten om den Putin-loyale tjetjenske leder Ramsan Kadyrov.

Rapporten kommer kort inden årsdagen for mordet på en af oppositionens ledere, Boris Nemtsov. Nemtsov blev skudt og dræbt få hundrede meter fra Kreml 27. februar sidste år. Flere af de anholdte og eftersøgte i mordsagen har gjort tjeneste i den magtfulde tjetjenske leders politibataljoner.

»Mordet på Nemtsov var en terroraktion. Formålet er at skræmme offentligheden til tavshed,« siger Ilja Jasjin.

Boris Nemtsov var en af Putins og Kadyrovs mest åbenmundede kritikere.

Siden mordet på Nemtsov har den Kreml-loyale Ramsan Kadyrov fortsat sine trusler mod Putins kritikere. I sidste måned offentliggjorde han en video, der viste kikkertsigtet på en riffel rettet mod den tidligere premierminister Mikhail Kasjanovs ansigt.

Inden tirsdagens pressemødet kastede ukendte gerningsmænd maling på oppositionens hovedkvarter. De satte plakater op, hvor de anklagede Ilja Jasjin og Mikhail Kasjanov for at være »forrædere« og »Ruslands sande fjende«.

Den nye rapporten beskriver, hvordan en række af Ramsan Kadyrovs kritikere er blevet dræbt i tilsyneladende lejemord, der aldrig er blevet opklaret, selvom de fandt sted midt i den russiske hovedstad. Blandt de myrdede er medlemmer af den rivaliserende tjetjenske Jamadajev-klan, journalisten Anna Politkovskaja og seneste Boris Nemtsov.

Ifølge Vadim Prokhorov, advokat for Nemtsovs efterladte, har både Ramsan Kadyrov og præsidentadministrationen i Kreml saboteret efterforskningen. Kort efter mordet anholdt politiet fem mistænkte gerningsmænd, men bagmændene er ikke fundet, og efterforskningen er i dag gået i stå, mener advokaten.

Trods de mistænktes direkte tilknytning til Kadyrovs sikkerhedsstyrker er hverken Kadyrov eller hans politichefer blevet afhørt.

»Kadyrov føler sig hævet over loven. Kun Putin kan give ordren til at disse folk afhøres. Den ordre har han tydeligvis ikke givet,« siger Vadim Prokhorov til Berlingske.

På årsdagen for mordet har oppositionen annonceret en mindemarch for Boris Nemtsov. Kun 29 procent af russerne tror på, at mordet nogensinde bliver opklaret, viste en meningsmåling i sidste uge.