»Mordet på min far bliver opklaret, når Putin går af«

De russiske magthavere har saboteret efterforskningen af mordet på Putin-kritikeren Boris Nemtsov, siger hans familie. Nemtsovs ældste datter er flygtet ud af Rusland efter dødstrusler.

Sjanna Nemtsova er datter til den myrdede Putin-kritiker Boris Nemtsov. »Det, jeg arbejder for, er en sand efterforskning af mordet på min far. Det regnes i Rusland for en skarp politisk holdning,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BONN/MOSKVA: De korte beskeder lyste op på hendes telefon både dag og nat. Sjanna Nemtsova forsøgte at lade være med at læse dem. Hun prøvede at koncentrere sig om det praktiske. Begravelsen, der skulle arrangeres. Men det var svært. Truslerne blev ved med at tikke ind på SMS, på e-mail og på Facebook.

»Hvis du går i din fars fodspor, så får du samme skæbne,« lød en.

»Ukrudt skal udryddes,« skrev en anden fra et skjult nummer.

31-årige Sjanna Nemtsova er ellers ikke tyndhudet. Hun er datter af en af Ruslands mest fremtrædende oppositionspolitikere, Boris Nemtsov. Hun havde i flere år arbejdet som journalist på en regeringskritisk netavis. Trusler i indbakken var ikke noget ukendt for hende.

Men denne gang var det anderledes. For 11 måneder siden mistede Sjanna Nemtsova sin far i et af de mest opsigtsvækkende politiske mord i Ruslands nyere historie. 27. februar 2015 blev Boris Nemtsov, en stålsat kritiker af den russiske præsident Putin, skudt og dræbt på åben gade i Moskva. Skuddene faldt på en bro mindre end 200 meter fra Putins officielle residens i Kreml.

I de kaotiske dage efter mordet blev Sjanna, Boris Nemtsovs ældste datter, en slags talsperson for familien. Det var hende, der kommenterede efterforskningen i medierne. Og med dét begyndte de anonyme trusler at rette sig mod hende.

»Kan du lide at spadsere på broer?« lød en anden af de anonyme beskeder på telefonens skærm.

»Til sidst kunne jeg ikke regne Moskva for et sikkert sted,« siger hun stille.

Det er årsagen til, at vi møder Sjanna Nemtsova her. I Bonn i Tyskland. På en fredelig café med udsigt til byens gamle domkirke. Sjanna forlod Moskva sidste sommer. Hun har ikke tænkt sig at vende tilbage foreløbigt. Det er for risikabelt, siger hun.

»Det, jeg arbejder for, er en sand efterforskning af mordet på min far. Det regnes i Rusland for en skarp politisk holdning. For Putin og hans kreds er jeg en politisk aktivist, også selv om jeg ikke selv ser mig som sådan,« siger hun.

For oppositionen i landet er klimaet blevet mærkbart koldere de seneste to år. Siden Putins annektering af Krim-halvøen er trusler mod fremtrædende kritikere af den beslutning blevet almindelige. Den Putin-tro tjetjenske leder, Ramsan Kadyrov, ham vender vi tilbage til om et øjeblik – har udråbt Putin-modstanderne til »forrædere« og »folkefjender«. Andre har været udsat for mystiske uheld. Tre måneder efter mordet på Boris Nemtsov blev hans nære partikollega, Vladimir Kara-Murza, forgiftet med en stor mængde kviksølv og overlevede kun med nød og næppe.

Militærfolk mistænkt

Forgiftningen blev dråben, der fik Sjanna Nemtsova til at pakke sine ting.

»Jeg arbejder aktivt for en objektiv efterforskning. Vi kræver, at Kadyrov skal afhøres. I Moskva er der ingen garanti for sikkerhed under sådanne forhold,« siger hun.

 

Spørger man de russiske myndigheder, går det ellers godt med efterforskningen. I sidste uge sagde chefen for den russiske anklagemyndighed, Aleksandr Bastrykin, at mordsagen er »opklaret«. Og fredag meddelte myndigheden, at sagen mod fem sigtede nu er klar til at komme for en domstol.

Men Sjanna Nemtsova ryster på hovedet af den slags meldinger.

»Sagen er meget langt fra at være opklaret. De har ikke fastslået et motiv. De har ikke fastslået, hvem der bestilte mordet, eller hvem der organiserede det,« siger hun.

De fem mistænkte er alle fra det urolige Nordkaukasus i det sydlige Rusland. Ifølge efterforskerne var det en tidligere politisoldat fra delrepublikken Tjetjenien, 34-årige Saur Dadajev, der trykkede på aftrækkeren. Fire andre er anklaget for meddelagtighed. En sjette, den 27-årige Ruslan Mukhudinov, der stadig er på fri fod, skulle være hjernen bag det hele. Han skulle have lovet gerningsmændene 15 mio. rubler (1,4 mio. kroner) for lejemordet. Motivet er foreløbigt ukendt. Ifølge advokater har efterforskerne droppet en tidligere teori om, at Nemtsov blev slået ihjel for i et blogindlæg at udtrykke støtte til det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

Kun en lille del af efterforskningen er i det hele taget troværdig, siger Sjanna Nemtsova og de efterladtes advokat, Vadim Prokhorov, til Berlingske. Meget tyder på, at Saur Dadajev virkelig er gerningsmanden bag det tilsyneladende lejemord, siger de. Men familien tror ikke et øjeblik på, at chaufføren Ruslan Mukhudinov, der tilsyneladende savner et motiv, er bagmanden. De mener, at sagen trækker spor direkte til kredsen omkring Putins magtfulde allierede, Ramsan Kadyrov.

Forbindelserne mellem de mistænkte og Kadyrovs politistyrker er påfaldende. Den mistænkte gerningsmand, Saur Dadajev, gjorde tjeneste i politibataljon »Nord« indtil to måneder før mordet. Den 27-årige Mukhudinov arbejdede samme sted som personlig chauffør for bataljonens næstkommanderende, Ruslan Geremejev. Bataljon Nord hører formelt under det føderale russiske politi men kontrolleres reelt af den magtfulde tjetjenske leder, Ramsan Kadyrov.

»Det er det største problem ved efterforskningen. Dine mistænkte er militærfolk fra Bataljon Nord. Hvem giver ordrer til Bataljon Nord? Kadyrov,« siger Sjanna Nemtsova.

Ramsan Kadyrov er ikke blevet afhørt. Det er bataljonens øverstkommanderende, Alimbek Delimkhanov, heller ikke. Ruslands chefanklager har to gange afvist efterforskernes bøn om at underskrive en arrestordre på den næstkommanderende, Ruslan Geremejev, skrev den russiske avis RBK for nylig.

Samtidig har Ramsan Kadyrov sendt opsigtsvækkende støtteerklæringer til de mordmistænkte. Dadajev, den hovedmistænkte, er en »modig og tapper soldat. Han beskyttede sit fædreland,« har Kadyrov sagt. Kadyrov selv har længe plejet et image som Putin-styrets brutale livvagt. Kort inden mordet udnævnte han sine politistyrker til »Putins frontsoldater«.

»Vi erklærer for hele verden, at vi er Putins kampstyrker. Hvis vi får en ordre, vil vi vise, at det er sådan, det er,« sagde Kadyrov i en stadiontale til 20.000 tjetjenske politisoldater.

Boris Nemtsov hørte også dundertalen. Den tjetjenske leder var ude af kontrol, skrev han, præcis to måneder før han selv blev skudt i Moskva: »Hvad skal Kadyrovs 20.000 mand bruges til? Hvad vil de kræve? Hvordan vil de gå frem? Hvornår kommer de til Moskva?«

Putins indblanding

Meget tyder på, at skuddene i Moskva også kom bag på den russiske præsident og hans folk. En ny bog af den russiske journalist Mikhail Sygar beskriver, hvordan Putin skruede voldsomt op for sin personlige sikkerhed i ugerne efter mordet. I to uger nægtede han, ifølge anonyme Kreml-kilder i bogen, at tage imod opkald fra Ramsan Kadyrov.

»En version er, at Kadyrov og hans folk ville bevise to ting: Deres magt og deres loyalitet. Derfor fjernede de en af Putins fjender, ligesom Kadyrov plejer at fjerne sine egne,« siger Nemtsov-familiens advokat, Vadim Prokhorov.

»Men i så fald tror jeg ikke, at Putin var glad for dette mord, som skete lige uden for hans egne vinduer,« siger advokaten.

Dagen efter mordet skrev præsidenten til Boris Nemtsovs mor, at »alt vil blive gjort, for at bagmændene og gerningsmændene bag det ondsindede og kyniske mord får deres fortjente straf«. Præsidenten lovede at tage »personligt kontrol« med efterforskningen.

Den sidste del af løftet blev holdt på den værst tænkelige måde, mener Sjanna Nemtsova. Putins folk mørklagde ifølge hende de spor, der peger mod de tjetjenske magthavere.

»Putin er politisk ansvarlig for sagen på den måde, at han har påtaget sig ansvaret for en opklaring,« siger hun.

Selv ikke i Moskva er efterforskningen gået planmæssigt, siger de efterladte. Efterforskerne har ikke fået adgang til optagelser fra de overvågningskameraer, der hænger over broen. Kremls sikkerhedsansvarlige meddelte sidste år, at kameraerne peger bort fra gerningsstedet og derfor ikke er relevante for efterforskningen. Sjanna Nemtsova mener, at optagelserne tilbageholdes, fordi de ville afsløre, at Boris Nemtsov også blev skygget af sikkerhedstjenesten FSB.

»Har magthaverne i Rusland en forbindelse til denne sag? Jeg ved det ikke. Men de hindrer efterforskningen,« siger hun.

Ser det som sin pligt at kæmpe

Siden mordet på Boris Nemtsov er truslerne mod oppositionen ikke aftaget. Tværtimod. For bare to uger siden rettede Ramsan Kadyrov sit hidtil mest direkte verbale angreb mod sine egne og Putins politiske modstandere.

»Denne slags mennesker skal behandles som folkefjender, som forrædere,« sagde Kadyrov med et russisk udtryk lånt fra sovjetdiktatoren Josef Stalin.

Vladimir Putin talsmand, Dmitrij Peskov, forsvarede Kadyrovs ord. Ifølge ham hentydede Kadyrov til ekstremister, der bryder loven.

For Sjanna Nemtsova lyder ordene nærmere som »grønt lys til ny vold mod oppositionen«. Og det viser, hvor vigtig en opklaring af mordet på hendes far er, siger hun.

»Det er vigtigt for mig personligt. Jeg ser det som min pligt over for min far at kæmpe,« siger hun.

»En opklaring vil være en slags vaccine mod denne bølge af kriminalitet, mod retsløshed og banditisme,« siger hun.

Kommer det til at ske?

»Jeg tror ikke, bagmændene bliver dømt under Putin. Vi må forberede os på et langt forløb. Jeg tror, det kan tage op til ti år,« siger hun.

Men mordet bliver opklaret?

»Selvfølgelig. Det er jeg overbevist om. Det kommer til at ske ret hurtigt efter Putins afgang«.