Mordet, der runger bag Kremls mure

Fire skud i ryggen dræbte Putin-modstanderen Boris Nemtsov. To år senere er mordet uopklaret, mens åstedet ved den Røde Plads er blevet en politisk kampplads.

Et portræt af den russiske politiker Boria Nemtsov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kraftige vindstød rusker i blomsterbuketterne. Stearinlysene flakker i deres små krukker. Snevejret er taget til. Billeder og mindeord på asfalten bliver langsomt dækket af et hvidt tæppe.

Vejret synes dog ikke at bekymre de to skikkelser, der står på fortorvet med hver sit plastikkrus, en fælles termokande og udsigt til den Røde Plads i hjertet af Moskva.

60-årige Grigorij Saksonov er pakket ind i en tyk vinterfrakke, halstørklæde og pelshue. Han børster sit gråt fuldskæg fri for snefnug.

»Jeg har købt termosåler!« udbryder han og løfter fornøjet på støvlerne.

Grigorij er en af de frivillige, der skiftes til at holde vagt – dag og nat – på stedet, hvor den russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov blev skudt og dræbt for to år siden. Her på fortovet blev han ramt af fire skud i ryggen, mens han krydsede broen over Moskva-floden godt hundrede meter fra den russiske præsidents residens bag Kremls fæstningsmure.

Attentatet rystede Ruslands politiske klasse, og det var ikke kun på grund af det prominente mordsted. Nemtsov var partileder, tidligere regeringsinsider og en af Vladimir Putins mest drevne og kompromisløse politiske modstandere. Også præsidenten ilede med at fordømme attentatet som en »skændsel og en tragedie«, og han beordrede politiet at finde de skyldige.

To år senere står fem mænd fra delrepublikken Tjetjenien anklaget for at have udført det tilsyneladende lejemord. Men bagmændene er stadig på fri fod, erkender politiet, og Nemtsovs familie anklager efterforskerne for at lukke øjnene for alle spor, der peger i retning af magthavernes egne rækker.

Mordet har samtidig plantet en ny og dybere angst i en allerede kuet opposition. Den politiske debat er så godt som forsvundet fra det russisk parlament, hvor ikke en eneste Putin-modstander er tilbage efter det seneste valg. Og paradoksalt nok har mordstedet ved Kremls mur forvandlet sig til millionbyens måske mest markante politisk kampplads.

Her forsøger oppositionsaktivister at holde mindet og efterforskningen af mordet i live med blomster og stearinlys. Men bystyret vil ikke have noget uofficielt mindesmærke for en højtråbende Putin-kritiker. Forslag om en mindeplade for den tidligere vicepremier- minister er blevet afvist, og bunken af fotografier og blomster ryddes jævnligt af politi og vejarbejdere.

»De ønsker at skrive ham ud af historien,« siger en anden af aktivisterne, Karine Kovkhajava, en midaldrende bibliotekar med runde briller.

Så sent som i sidste uge blev mindesmærket ryddet i ly af natten. Femten vejarbejdere ankom i tre biler. To holdt Grigorij Saksonov fast. De øvrige gik i gang med at smide blomster og billeder af Nemtsov ind i tre varevogne.

»Hvad er de bange for? Blomster?« spørger Grigorij Saksonov.

Stillestående mordsag

Militærdomstolen i det østlige Moskva er under tæt bevogtning. De fem anklagede føres ned ad gangen i retsbygningen omgivet af maskerede betjente og ledsaget af en politihund.

»Salam aleikum,« hilser en af mændene, Saur Dadajev, da han ser sin advokat. Den arabiske hilsen er almindelig i Tjetjenien, hvor de fem mænd kommer fra.

I retslokalet klemmer de sig få minutter senere ind i et aflåst glasbur – som sovjetisk og russisk retstradition foreskriver – i retssalens venstre side. Kun en smal sprække giver dem mulighed for at tale med deres advokater og svare på spørgsmål fra anklageren eller dommeren.

Tilhørerrækkerne er til gengæld halvtomme fem måneder inde i den stillestående mordsag. De fleste russiske medier har mistet interessen. Og spørger man anklagemyndigheden, er der heller ikke meget nyt at komme efter.

Sagen er nemlig så godt som opklaret, fastslog chefen for Ruslands efterforsknings- komite allerede sidste år. Det var den tjetjenske politimand Saur Dadajev, der affyrede skuddene mod Nemtsov, lyder det i anklageskriftet. De fire øvrige mænd stod for overvågning og forberedelse. Gruppen var blevet lovet fem millioner rubler (600.000 kroner) for deres arbejde, siger efterforskerne.

Under dagens høring fortsætter anklageren sin fremlæggelse af mastedata og overvågningsvideoer, der tilsyneladende viser, at mændene skyggede Nemtsov og senere flygtede ud af Moskva umiddelbart efter mordet.

Forsvarsadvokaterne har beskyldt politiet for at forfalske disse data. De fem tjetjenere nægter sig skyldige.

»Jeg vil ikke svare på spørgsmål fra dig,« råber en af de anklagede, Tamerlan Eskerkhanov, til politianklageren midt under rets- mødet.

Hvem bestilte mordet?

Men også Nemtsovs familie bakker i det store hele op om netop denne del af efterforskningen. Meningerne er derimod stærkt delte om det politisk sprængfarlige niveau: Hvem bestilte lejemordet?

Det gjorde en menig chauffør i det tjetjenske politi, Ruslan Mukhudinov, siger anklagemyndigheden. Han skulle være motiveret af vrede over Nemtsovs kritik af Tjetjeniens enevældige hersker, Ramsan Kadyrov – en nær allieret af Vladimir Putin.

Sandt er det, at Nemtsov var en højlydt kritiker af den magtfulde tjetjenske leder, der har betegnet sig selv som »Vladimir Putins fod-soldat«. Ifølge Nemtsov var Kadyrov og hans private hær blevet en stat i staten. Talrige af Kadyrovs fjender døde under mystiske omstændigheder, og den tjetjenske leder offentliggjorde videoer, hvor Putins fjender optrådte med et sigtekorn i panden.

»Kontrakten mellem Kadyrov og Putin – penge for loyalitet – går mod sin afslutning. Hvor vil Kadyrovs 20.000 mænd gå hen? Hvornår kommer de til Moskva?« sagde Nemtsov kort før sin død.

For at forsvare Kadyrovs ære mod den slags udtalelser skulle en tjetjensk politimand på eget initiativ have lagt fem millioner rubler på bordet for at få Nemtsov gjort tavs, lyder anklagemyndighedens teori.

Men den idé er stupid, siger Nemtsov- familiens advokat, Vadim Prokhorov, i en pause under dagens retsmøde.

Efterforskerne er gået i en stor bue uden om Mukhudinovs overordnede. Og de hører til i Kadyrovs absolutte inderkreds, siger han.

»Vi forstår, at magthaverne i dette land har bedt dem om at pege på Mukhudinov som bagmanden, og om under ingen omstændigheder at se højere op på folk omkring Kadyrov og højere op endnu,« siger Vadim Prokhorov.

Det betyder ikke, at pilen nødvendigvis peger på Ruslands øverste magthavere. Ruslands landsdækkende TV-kanaler hængte rutinemæssigt Nemtsov ud som landsforræder, fordi han støttede Vestens sanktioner mod Putins inderkreds. Mange kunne have en interesse i at demonstrere deres loyalitet, siger Prokhorov, da vi igen står ude i snevejret efter dagens høring.

»Der kommer ikke nogen opklaring af sagen, medmindre der kommer et nyt signal oppefra. Derfor er der brug for at spørge Putin så ofte så muligt: Hvor er bagmændene?« siger advokaten.

Mindedemonstration

Efter rydningen af mordstedet i sidste uge, strømmede folk til med nye blomster. Og det gør de stadig.

I løbet af godt tre kvarter denne eftermiddag kommer tre personer forbi for at lægge blomster for den myrdede oppositionspoli-tiker. Denne søndag er der planlagt en mindedemonstration for Nemtsov.

Alligevel er udsigten alt andet end lys, siger Karine Kovkhajava. Hun henviser til det over ti år gamle mord på journalisten Anna Politkovskaja, hvis bagmænd heller aldrig er fundet.

»Hvad om tre måneder? Om et år? De trækker tiden ud, indtil vi alle falder fra,« siger hun.

Hver aften holder aktivisterne et minuts stilhed for Nemtsov. Men normalt gør det ikke den store forskel.

»Der er jo alligevel stille det meste af tiden,« siger hun.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland.