G20 gør Hamborg til en fæstning

Aftenen før G20 topmødet i Hamborg blev politiet og efterretningstjenesternes beredskab skruet helt i vejret. Det skabte frustrationer i hansestaden.

/ AFP PHOTO / Odd ANDERSEN Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN

G20 Topmøde: Hamborg. Temperamenterne kom i kog, da de enorme sikkerhedsforanstaltninger ramte Hamborg. Før de største demonstrationer torsdag aften havde sikkerhedsmyndighederne forvandlet store dele af byen til aflukkede sikkerhedszoner. Men allerede torsdag formiddag, ramte den nye virkelighed Hamborgs indbyggere, da hele den centrale bykerne med et blev lukket, og bilister blev nægtet adgang.

Dermed stod det klart, at det massive sikkerhedsberedskab til G20-mødet nu er oppe i omdrejninger. G20-mødet bliver holdt i en ustabil sikkerhedssituation, og de tyske myndigheder har derfor også gjort det klart, at de er i højeste beredskab i forbindelse med mødet. Det indbefatter, at næsten 20.000 politibetjente er til stede i Hamborg. De har samtidig adgang til 19 politihelikoptere og samlet set 3000 køretøjer til at komme rundt i byen. Men sikkerheden skal ikke kun sikres gennem de mange politifolks tilstedeværelse. En lang række afspærringer i Hamborg skal sammen med et omfattende demonstrationsforbud holde vejene fri og sørge for sikkerheden.

De store foranstaltninger, der gør tydelige indgreb i dagligdagen i Hamborg, fik de tyske medier til at sætte spørgsmål ved valget af Hamborg som værtsby. Hamborgs socialdemokratiske borgmester, Olaf Scholz, havde dog allerede aftenen før været i de tyske medier og understreget, at Hamborg, efter hans mening, er et fornuftigt valg som værtsby for begivenheden. - Jeg synes, at det er storartet, at vi kan afholde sådan et møde i en by med globalt udsyn som Hamborg, sagde Olaf Scholz til den tyske tv-station ARD. Hektisk stemning Særligt sikkerhedszonerne, der fik afskåret den centrale del af Hamborg ned mod havnen, skabte hektiske situationer.

Flere bilister var blevet fanget uden for den afspærrede zone, da politiet tidligere end udmeldt gennemførte afspærringen. Det betød, at folk, der i visse tilfælde boede et stenkast indenfor den afgrænsede zone, fik besked på at køre til en s-togsstation, parkere bilen og tage et tog derfra. Det var ikke alle, der accepterede den besked, og flere personer valgte at tage turen henover trafikkeglerne i et desperat forsøg på at komme hjem. Med afspærringerne på plads står den ellers så hektisk trafikerede bymidte i Hamborg pludselig tilbage med tomme veje, der kun lægger asfalt til politiets sporadiske gennemkørsler.

I stedet bliver larmen fra bilerne afløst af den konstante lyd fra politihelikopternes propeller. De tomme gader gjorde tilsyneladende så stort et indtryk på byens indbyggere, at flere af dem lagde billeder og videoer af de forladte veje på de social medier. Og mens helikopterne og sirenerne larmede i det fjerne, valgte mange i Hamborg at tage dagen som en ekstra fridag. Det kunne ses i byens parker, der var fyldt med solbadende folk. Skrap kontrol ved grænsen Sikkerhedsforanstaltningerne i forbindelse med G20-mødet rammer dog ikke kun det centrale Hamborg. allerede den 12. juni indførte Tyskland en midlertidig grænsekontrol ved samtlige af landets grænser. Det skete direkte med henblik på at kunne afholde G20-mødet under sikre forhold. Siden da har det tyske politi ført en fleksibel kontrol af grænseovergangene, der er blevet intensiveret i tiden frem mod begivenheden.

Også i dag, hvor flere demonstranter fra Danmark og Skandinavien havde valgt at rejse mod Hamborg, var det tyske politi stærkt repræsenteret ved de dansk-tyske grænseovergange. Ved motorvejsovergangen ved Ellund var knap 70 betjente i gang med primært at tjekke busser. Politiets kontrolpunkt er indrettet på en rasteplads, hvor de har organiseret sig med telte, lamper og toiletfaciliteter, så de i de næste dage kan gennemføre deres arbejde i døgndrift.

Grænsekontrollen løber indtil den 11. juli. Torsdag eftermiddag var seks turistbusser med aktivister fra hele Skandinavien tilbageholdt på rastepladsen. Her måtte passagererne vente mere end én time på, at samtlige medrejsendes papirer blev gennemgået og undersøgt af politiet. Kontrollen foregik dog i god ro og orden.