Tysk politi finkæmmer danske og svenske busser ved den dansk-tyske grænse

Tysk politi frygter omfattende optøjer i forbindelse med G20-topmødet i Hamborg.

Politifolk ved en demonstration i Hamborg, med navnet »Welcome to Hell«, hvor 8000 »voldelige demonstranter« forventedes at deltage. Politiet har ved den dansk-tyske grænse d. 6. juli, ransaget 6 busser med kurs mod G20-mødet - to danske og fire svenske - efter mistanke om våbenbesiddelse. Yderligere optrapning af demonstrationerne i Hamborg frygtes og forventes og derfor er politibemanding massiv - og inkluderer blandt andet helikoptere og skærpet grænsekontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: FILIP SINGER

Flensborg. Det vrimlede med politifolk, grænsebetjente, politikøretøjer og adskillige helikoptere, da tysk politi torsdag gennemførte en omfattende razzia som optakt til det foranstående G20-topmøde i Hamborg, skriver Flensborg Avis.

I forvejen har topmødet store konsekvenser for både de 2,5 mio. indbyggere i Hamborg og de mange tusinde topmøde-gæster og NGOere - både menneskeligt og trafikalt, og torsdag eftermiddag havde de enorme sikkerhedsforanstaltninger også nået den dansk-tyske grænse ved Frøslev.

I de seneste uger har tysk politi gennemført grænsekontrol i form af stikprøver, men torsdag blev grænsekontrollen skærpet, og fra motorvej E45/A7 blev mange trafikanter fra Danmark vinket ind til ekstraordinær kontrol. Det gik blandt andet ud over seks busser, der blev stoppet syd for Frøslev grænse ved 15-tiden torsdag eftermiddag.

Alle seks busser - fire svenske og to danske - var på vej mod G20-topmødet i Hamborg, og tysk politi tog ingen chancer af frygt for yderligere voldelige optøjer i Hamborg. Derfor blev busserne finkæmmet i jagten på eventuelle våben og andet ulovligt udstyr, og de op mod 400 buspassagerer i alle aldre måtte legitimere sig og se deres bagage gennemrodet.

Efter den første time stod det klart, at razziaen ville tage lang tid og betyde en markant forsinkelse af busturen til Hamborg. I hver af busserne var man forberedt på den skærpede kontrol og havde derfor særlige talspersoner, der stod for kontakten med politi.

Imens kredsede politihelikoptere frem og tilbage langs den 40 kilometer lange grænse for at holde øje med eventuelle aktivister og andre større grupper på vej mod Hamborg.

Sidst på eftermiddagen var der endnu ingen meldinger om fundet af våben eller lignende, og tysk politi fortsætter den intensive grænsekontrol, indtil G20-mødet er færdigt søndag aften, skriver Flensborg Avis.

Centrum af Hamborg blev allerede tidligt torsdag totalt afspærret, mens de mange G20-topledere ankom. I store dele af den indre by havde forretningsfolk af frygt for gadekampe mellem politi og aktivister allerede barrikaderet samtlige udstillingsvinduer med træplader for at forhindre hærværk og smadrede udstillingsvinduer. De fleste kontorer og forretninger i centrum holder lukket under hele G20-topmødet, og mange lokale har valgt at holde sig langt væk fra Hamborgs messeområde, hvor G20-mødet foregår, skriver Flensborg Avis.

LÆS MERE