Dødsdømte nordmænd undgår henrettelse

Congos udenrigsminister har i dag lovet de norske myndigheder, at de to dødsdømte nordmænd ikke vil blive henrettet.

Foto: Vegard Vatn

Norges udenrigsminister Jonas Gahr Støre har her til formiddag haft en telefonsamtale med Congos udenrigsminister, Alexis Thambwe Mwamba, oplyser det norske udenrigsministerium til Berlingske.dk.

Og selvom der endnu ikke er nogen endelig afklaring i sagen, om de to dødsdømte nordmænd, står det klart, at dommen ikke vil blive ført ud i livet:

- Congos udenrigsminister forsikrede, at de to nordmænd under ingen omstændigheder vil blive henrettet, skriver det norske udenrigsministerium i en pressemeddelelse.

Afviser at betale erstatningpenge
Siden i går hvor de to nordmænd Tjostolv Moland og Joshua French modtog dødsdommen i byen Kisangani i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo, har de norske myndigheder arbejdet på højtryk for at finde en diplomatisk løsning.

Ifølge det norske udenrigsministerium gjorde udenrigsminister Jonas Gahr Støre det klart i samtalen med Mwamba, at de congolesiske myndigheder er ansvarlige for nordmændenes sikkerhed i fængslet, og at de norske myndigheder vil fortsætte med at følge sagen tæt.

Jonas Gahr Støre afviste dog, at det kan komme på tale, at den norske stat betaler erstatningspenge til Congo:

- Med hensyn til den del af dommen, der går ud på, at de to har bedrevet spionage for staten Norge, afviste jeg det fuldstændig. Det samme gælder erstatningskravet mod staten. Jeg understregede også, at de norske myndigheder ikke tager stilling til de øvrige skyldsspørgsmål, udtaler Jonas Gahr Støre.

Mulighed for at afsone noget af straffen i Norge
Ifølge pressemeddelelsen gav Congos udenrigsminister udtryk for, at han kender sagen særdeles godt, da han er medlem af DR Congos sikkerhedskabinet. Han slog også fast, at de to nordmænds sikkerhed er de congolesiske myndigheders ansvar. Og han noterede sig, at de norske myndigheder afviser dommen om spionage.

Udenrigsminister Mwamba sage også at DR Congo vil være åbne overfor at en del af dommen eventuelt vil kunne afsones i Norge.

De to ministre blev enige om, at mødes i løbet af FNs generalforsamling i New York senere på måneden, og at de vil holde kontakten omkring det videre forløb i sagen.