Nordmænd dødsdømt i Congo

Opdateret 13.14: To norske statsborgere er netop blevet dømt til døden for drab og spionage ved en militærdomstol i Den demokratiske Republik Congo. Norge er desuden dømt til at betale millionerstatning til Congo. De dømtes advokat har allerede skrevet anken.

En lokal congolesisk domstol har i dag idømt de to nordmænd Joshua French og Tjostolv Moland for drab og spionage. Billedet er fra VG.no's livedækning af retssagen. Fold sammen
Læs mere

De to nordmænd Joshua French og Tjostolv Moland blev i dag dømt til døden ved en militær domstol i Kisangani i Den Demokratiske Republik Congo.

De norske statsborgere er dømt for anklager om drab, drabsforsøg, spionage, væbnet røveri og organiseret kriminalitet. Ifølge vg.no er de kendt skyldige i alle anklagepunkter.

Faren til Tjostolv Moland siger til norsk TV2:

- Nu må Norge bare få dem ud. Dette er en fjendtlig handling fra Congo mod Norge, siger Knut Moland.

Helt præcist blev 28-årige Tjostolv Moland kendt skyldig i spionage, drab, drabsforsøg, våbnet røveri, ulovlig våbenbesiddelse og organiseret kriminalitet, mens 27-årige Joshua French blev kendt skyldig i spionage, medvirken til drab, væbnet røveri og organiseret kriminalitet.

Samtidig blev Norge ifølge vg.no dømt til at betale 60 millioner dollar til Congo.

De to tiltalte fik reelt først dommen at vide, da de talte med norske journalister efter retssagen, som forgik på fransk, hvilket de ikke selv forstår.

Da dommen blev afsagt fastholdt dommeren, at de to var i aktiv militær tjeneste for Norge. Dette er imidlertid ikke sandt, da begge forlod det norske elitekorps Telemark bataljonen tilbage i efteråret 2007. Samtidig hævdede dommeren, at de spionerede for den norske stat og begrundede det med, at de havde et identifikationskort fra det norske forsvar på sig, da de blev arresteret.

Anklageren i sagen havde krævet femdobbelt dødsstraf til de to nordmænd, mens
deres advokat, André Kibambe, på forhånd havde bebudet, at man vil anke den forventede dødsdom. Derfor har han ifølge den norske avis VG allerede forberedt en anke, så sagen kan gå videre ved en appeldomstol i Kisangani.

Bliver nordmændene også dømt ved appeldomstolen, har de mulighed for at anke til DR Congos højesteret i Kinshasa.

French og Moland var anklaget for at have skuddræbt deres chauffør, Abedi Kasongo, i maj måned, hvor de ankom til Den Demokratiske Republik Congo som turister. De to mænd har hele tiden nægtet sig skyldige og hævder, at Kasongo blev dræbt af en væbnet bande.

Moland og Franch har nægtet at udtale sig i retten under hele sagen og kalder seancen justitsmord. De har dog ikke afholdt sig fra at kommentere sagen til norsk presse.

- Dette kan ikke løses juridisk, det må løses politisk, siger de dømte til vg.no.

Ifølge det norske VG.no har Norges udenrigsministerium, der har haft en repræsentant siddende i Kisangani under hele retssagen, ikke tænkt sig at se passivt til, hvis French og Moland står til henrettelse.

- Hvis nogen norske borgere skulle blive idømt dødsstraf i udlandet, så vil vi umiddelbart tage kontakt til myndighederne med henblik på at få forsikringer om, at dommen ikke vil blive gennemført, skriver udenrigsministeriet i en redegørelse.

Den norske stat har på forhånd afvist at betale nogen form for erstatning til DR Congo. Landets retssystem har ellers tradition for, at løses tvister ved hjælp af klækkelige erstatninger.