Nordmænd vil ikke anke deres dødsdom

Nordmændene Tjostolv Moland og Joshua French har besluttet sig for ikke at anke deres dom i Congo. Det nytter alligevel ikke noget, mener deres advokat.

Foto: EPA / Scanpix.

Trods udsigten til dødsstraf har de to nordmænd, Tjostolv Moland og Joshua French, droppet at anke deres dom, skriver flere norske medier.

Nordmændenes advokat Morten Furuholmen kom til Congo i går for at bistå sine to klienter, og siger, at Moland og French ikke har noget at vinde ved at tage sagen op på ny.

- Jeg har ingen tro på, at man vinder noget på en ankesag i Congo. Denne her sag må løses diplomatisk, siger Morten Furuholmen.

Ifølge den norske avis Dagbladet vil advokaten hellere koncentrere sig om at få Moland og Frech udleveret til Norge frem for at bruge resurser på en ankesag i Congo.

- En ankesag i et norsk retssystem kan være en løsning, siger Morten Furuholmen.

Molands far tror på diplomatisk løsning
Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) blev 8. September fundet skyldige i drab, drabsforsøg og spionage af militærdomstolen i Kisangani i Congo.

De har hidtil været repræsenteret af to congolesiske advokater, men efter at en anonym har doneret juridisk hjælp til Moland og French vil de nu blive bistået af Morten Furuholmen.

Tjostolv Molands far, Knut Moland, er positiv over beslutningen om, at man i stedet for en ankesag vil koncentrere sig fuldt om en diplomatisk løsning:

- Det lyder fornuftigt. Vi har en meget lille tro på, at det er muligt at vinde noget dernede, så det er i tråd med det, vi har håbet hele tiden, siger han til Dagbladet.

Udenrigsministeren vil have garanti igen
Den norske udenrigsminister Jonas Gahr Støre er i øjeblikket i New York til FNs hovedforsamling, hvor det er meningen, at han senere på dagen skal mødes med Congos udenrigsminister Alexis Thambwe Mwamba.

Støre har tidligere fået Mwambas garanti for, at dødsdommen over Moland og French ikke vil blive realiseret, og siger til det norske telegrambureau NTB, at han endnu engang vil bede Mwamba forsikre, at nordmændene undgår henrettelse:

- Det er naturligt, at vi bekræfter det, vi tidligere har snakket om i telefonen. Det gælder både garantien, som blev givet for, at de ikke bliver henrettet, og at der bliver gennemføres en ordentlig ankeproces, siger Jonas Gahr Støre.