Briterne fejrer deres fællesskab med EU på vippen

Dronning Elizabeths officielle fødselsdag i denne weekend symboliserer alt det, som Storbritannien står for. EU-spørgsmålet er for en stund trængt i baggrunden, men folkeafstemning vil lure under festlighederne.

Festlighederne i anledning af dronning Elizabeths officielle fødselsdag blev indledt fredag med festgudstjeneste i St Paul's Cathedral, og briterne havde i stort antal samlet sig på ruten for at få et glimt af den populære monark. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN TALLIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Udsigt til regn – og måske styrtregn – i London i weekenden må have givet nogle briter mareridt de seneste dage. Den storstilede fejring af dronning Elizabeth IIs officielle fødselsdag inkluderer en udendørs »Patron’s Lunch« søndag for omkring 10.000 mennesker, hvor dronning og prins Philip skal sidde med til bords. Frokosten skal symbolisere, at 90-års fødselarener protektor for flere end 600 organisationer i Storbritannien og Commonwealth.

Det australske eventfirma bag initiativet er anført af dronningens ældste barnebarn, Peter Phillips, og der er fuld opbakning fra slottet. Ideen er oven i købet, at folk overalt i Storbritannien, hvor der de fleste steder også er udsigt til regn, på eget initiativ skal holde lignende udendørs frokoster for at fejre og ære den 90-årige dronning.

Mens arrangørerne kan få onde drømme over regnen, ligner selve fødselsdagsfejringen til gengæld en våd drøm for britiske EU-modstandere med kun to uger til folkeafstemningen 23. juni, der vil afgøre om briterne forbliver i EU eller droppe mere end 40 års medlemskab af unionen.

En ubetinget hyldest til unionen kan man finde i avisen Daily Mail, der sammen med sine læsere hører til de mest EU-skeptiske briter. Men hyldesten er til den britiske union, og i avisens beskrivelse er London »svøbt i rødt, hvidt og blå«. Under den triumferende overskrift »Happy and glorious!« bringer avisen hele 11 store billeder, der stiller skarpt på »Union Jack«-flag klar til fødselsdagsfejring forskellige steder i den britiske hovedstad. Suppleret med et stort billede af dronningen selv i det walisiske parlament, og dertil bringer Daily Mail billeder af dronningens garde i al dens festlige pomp og pragt med trækbasuner og sækkepiber. Den sparsomme medfølgende tekst nævner ikke ét ord om den forestående EU-folkeafstemning, men avisen er tæt på i beskrivelsen af de lange rækker af flag ophængt over gaderne i Londons centrum: »Dejligt: Oxford Street – den travleste butiksgade i Storbritannien – har fået et patriotisk loft forud for weekendens begivenheder«.

Tættere på kan en loyal og royal britisk avis ikke gå. Kongehuset har fastholdt en streng neutralitet omkring EU-afstemningen. I stedet for den sædvanlige, officielle ophøjede tavshed og kritik af bagvejen meldte dronningens rådgivere i foråret den EU-kritiske tabloidavis The Sun til det britiske pressenævn for at få avisen til at trække en forsideartikel tilbage om, at »Dronningen støtter Brexit« – baseret på en angivelig ordveksling ved en privat frokostsamtale mellem dronningen og politikere i 2011 og fortalt videre til avisen af anonyme kilder.

Dronningen er »politisk neutral«, blev det understreget fra Buckingham Palace, men avisen The Guardian konstaterer, at historien kun bidrager til, at alle dronningens handlinger og udtalelser vil blive fulgt ekstra nøje og tolket frem til den afgørende afstemning, som i den grad har splittet hendes undersåtter. Avisen henviser til den meget omtalte begivenhed op til den skotske uafhængighedsafstemning, hvor dronning Elizabeth efter en gudstjeneste med nøje udvalgte journalister indenfor hørevidde sagde til en lokal kirkegænger, at hun håbede, at skotterne ville tænke sig om »meget omhyggeligt«, når de afgav deres stemme. I sagen om The Suns avisforside lader The Guardian det hænge i luften, at dronningen og hendes rådgivere måske »protesterede for kraftigt?« og konstaterer, at alle briter nu i hvert fald må kende til historien.

Dronningen er den samlende figur

Det er givet, at den britiske dronning i den forbitrede atmosfære omkring EU-afstemningen må træde endnu mere forsigtig end i Skotland for to år siden. Ingen briter ud over måske dem med adgang til at føre strengt fortrolige samtaler med dronningen kan vide, hvad hun egentlig mener om EU-medlemskabet og afstemningen.

Men sikkert er det, at både EU-modstandere og EU-tilhængere vil hylde den populære dronning ved weekendens fødselsdagsfejring. Britiske monarker har siden 1748 haft »to fødselsdage«, og den biologiske 90-års fødselsdag fejrede Elizabeth II under betragtelig mere private former i slutningen af april (hun er født 21. april 1926, red.). Fødselsdagen vil samtidig være en fejring af den britiske dronnings helt særlige position i Europa, EU og i verden. Elizabeth II er kongeligt overhoved for 16 lande spredt ud over hele kloden, og hun er ceremonielt overhoved for Commenwealth-sammenslutningen med 53 medlemslande, der engang var en del af det britiske imperium.

Men for briterne er dronningen meget mere end det. Landets til dels adskilte og autonome regioner i Wales, Skotland, Nordirland og England bliver hægtet sammen af tronen. Fødselsdagen for »den længst regerende monark i britiske historie og den længst regerende dronning i verden« symboliserer også, at hun mere end noget andet er blevet briternes forbindelsesled bagud, og ingen kan undgå at tænke på landets storslåede historie, når man i løbet af dagen i dag på gaden eller i BBCs direkte reportager kan se dronningen i kareten med eskorte og den traditionelle »The Queen’s Birthday Parade« eller »Trooping the Colour«, som militærparaden også hedder.

 

Elizabeth II er en af de få offentlige personer i Storbritannien, der stadig besidder sin post og tiltrådte den før briterne på samme tid som Danmark tilsluttede sig det daværende EF 1. januar 1973. Hun overtog tronen ved sin fars død i 1952, og medierne minder i disse dage briterne om, at hun stod trofast ved både sin far, kongens, og befolkningens side, da Storbritannien stod alene men fast »i den stolteste stund« under Nazi-tysklands voldsomme bombeangreb mod britiske byer i Anden Verdenskrig. Elizabeth II har været helt central i Storbritanniens manøvrer for en ny position på verdensscenen, efter imperiets forsvinden.

Ingen forventer, at dronning Elizabeth vil spolere sin egen fødselsdagsfest og briternes begejstring over deres dronning ved at komme med en »skotsk« udtalelse om EU i weekenden. Mens EU-modstanderne kan glæde sig over britiske flag overalt, stolte taler om nationen og et utal af henvisninger til den stærke og historisk sikrede forbindelse i Commonwealth, er det EU-tilhængere med premierminister David Cameron i spidsen, der vil følge dronningen på nærmeste hold under weekendens festligheder, som begyndte fredag med »Thanksgivings«-gudstjeneste i St. Paul’s Cathedral og efterfølgende frokost på Buckingham Palace for generalguvernørerne, der repræsenterer dronningen i de øvrige lande, som hun er statsoverhoved for.

Skæbneafstemningen lurer

Men som Daily Mail signalerede, vil det være en særlig fødselsdag, ikke bare fordi dronningen fylder rundt, men fordi EU-debatten vil lure under alle begivenhederne. De to stærke EU-tilhængere og tidligere premierministre den konservative John Major og Labours Tony Blair havde måske også den timing i tankerne, da de torsdag stillede sig op sammen i den nordirske by Londonderry og advarede imod, at et nej til EU ville være en »historisk fejltagelse«, der kan afspore den nordirske fredsproces.

»Det er selve det forenede kongerige, der er på stemmesedlen«, lød det ifølge BBC fra de to tidligere politiske rivaler, som dirigerede den nordirske fredsproces på plads.

 

Major erklærede, at »Brexit« også ville indebære en »alvorlig risiko« for en ny uafhængighedsafstemning, og at han med briterne udenfor EU godt kunne forestille sig, at skotterne ville nå frem til et anderledes resultat end sidste gang.

Nu er der fødselsdag. Der vil sandsynligvis ikke være et EU-flag at se i weekenden, og briterne skan skutte sig i regnen og tænke på, om landet vil have det bedre og være stærkere indenfor eller udenfor det europæiske fællesskab. Dronningens barnebarn, Peter Phillips, har til gengæld nok andet at tænke på. Ifølge Daily Mail har han tilføjet engangsregnfrakker – og solcreme – til de 10.000 picnickurve ved »Patron’s Lunch« søndag. Til gengæld er en anonym velgører trådt til med omkring én million kroner for at opkøbe overskydende billetter til begivenheden, der til en billetpris på næsten 1.500 kr. stykket har været for dyr for mange af de »inviterede« velgørende institutioner.