Australiere vil klippe royale bånd

Alle regeringsledere i Australiens delstater og territorier går ind for dannelsen af en republik. Det kan blive begyndelsen på enden for 200 års nære forbindelser mellem Australien og det britiske kongehus.

Australien har den britiske dronning Elizabeth II som formelt statsoverhoved. Og selv om dele af den politiske top i Australien ønsker en anden ordning, så er dronningen stadig en populær skikkelse i Australien. Ifølge meningsmålinger ønsker rundt regnet halvdelen af den australske befolkning at bevare monarkiet, mens godt 40 procent ønsker en republik. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONNY HARTMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Om kort tid stemmer New Zealand om at droppe det britiske Union Jack-flag, der indgår som en del af nationens flag, så nu rører republikanerne igen på sig. Stillehavsnationerne virker i det hele taget til at drive længere og længere væk fra den britiske dronningemoder og forsamlingen af tidligere britiske kolonier.

I går kunne man på forsiden af de største australske aviser læse overskrifter som »Australiens Forenede Stater« og »Gør os til en Republik«.

Årsagen er en markant udmelding fra syv ud af de i alt otte af regeringslederne i landets delstater og territorier. Australien er i dag et konstitutionelt monarki med Storbritanniens dronning Elizabeth II som statsoverhoved, men det er på tide at kappe de royale forbindelser og udpege en australier til at tage over, skriver de syv politikere i en deklaration.

»Vi, undertegnede premierministre og politiske ledere i Australien, mener, at australierne bør have en australier som vores statsleder,« står der blandt andet i erklæringen fra de syv delstatsledere.

Og den vurdering er den sidste af de otte regionale regeringschefer sådan set enig i. Han mener blot ikke, at det bør ske nu.

Udmeldingen har fået spørgsmålet om monarkiets rolle Down Under til at blusse op igen. Og som altid er fløjene klar til kamp.

»Australien er bedre stillet ved ikke at udpege et statsoverhoved fra en familie af ikke-valgte englændere, der bor på et slot i England,« lyder det fra formanden for Australiens Republikanske Bevægelse, Peter FitzSimons, i en udtalelse. Han håber, at tilhørsforholdet til kongehuset kan blive afskaffet ved en folkeafstemning afholdt i 2020.

Længe leve Liz!

Derfor er organisationen gået i gang med at indsamle underskrifter for at lægge yderligere pres på regeringen i Canberra. Et tiltag, ikke alle er tilhængere af. Ifølge talspersonen for Australiens Monarki-liga, Gabrielle Hendry, er indsamlingen endnu kun på 4.000 underskrifter og siger derfor ikke noget om stemningen i befolkningen.

»Jeg har for nylig set underskriftindsamlinger for ting som at holde kebabboder åbne til efter midnat, og de har formået at indsamle 25.000 underskrifter på blot nogle få dage,« udtaler Gabrielle Hendry til den australske TV-station ABC.

I 1999 stemte et snævert flertal for at bevare den britiske dronning som landets statsoverhoved. Dengang stod den nuværende australske premierminister, Malcolm Turnbull, i spidsen for den republikanske bevægelse. Han er stadig en dedikeret republikaner, men har som nationens premierminister udtalt, at et farvel til ordningen nok ikke kommer til at ske, så længe dronning Elizabeth II sidder på tronen i Storbritannien.

Dronningen er stadig en populær skikkelse i Australien og meningsmålinger viser, at befolkningen er splittet i valget mellem republik og monarki. Ifølge en undersøgelse foretaget af Fairfax-Nielsen tilbage i 2014 er 51 procent af australierne tilhængere af status quo, mens 42 procent af befolkningen går ind for at afskaffe monarkiet.