Træbregnen skal møde Sydkorset

Halvdelen af de newzealandske vælgere deltog i afstemningen om en mulig ny udgave af landets flag. Nu venter den afgørende afstemning om valget mellem det nye og det nuværende flag.

Silver Fern-flaget er udvalgt som det flag, der i marts skal dyste mod New Zealands hidtidige flag. Let er flaget med træbregnen ikke at tegne for den uprøvede hånd. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEW ZEALAND GOVERNMENT

LONDON: For en dansker ser det kompliceret ud: New Zealands vælgere har netop stemt om et muligt nyt nationalt flag for øgruppen i Stillehavet – blandt fem valgmuligheder faldt valget på Silver Fern, som er sort, hvidt og blåt. Den officielle omtale går let hen over, at flaget også indeholder rødt med de fire stjerner, der går igen fra landets nuværende flag sammen med den dominerende blå baggrundsfarve.

Det officielle afstemningsresultat blev offentliggjort tirsdag, og i det nye år kan newzealænderne så fra 3. og frem til 24. marts atter stemme. Denne gang vil valget så udelukkende stå mellem det udpegede nye bud samt det nuværende flag.

»Flaget, der får flest stemmer, vil blive New Zealands officielle flag,« skriver valgkommissionen med en understregning af, at resultatet vil være bindende for landets parlament og regering.

Og det er ikke så simpelt, som det lyder. Danmark har et misundelsesværdigt enkelt flag. Det bærer historien, kulturen og selvforståelsen i sig. Det er svært at forestille sig en reel diskussion om at udskifte det rød-hvide Dannebrog. Ethvert barn kan tegne det, og de fleste vil gøre det. Anderledes er det med det foreslåede nye flag for New Zealand, der vil kræve udfoldelse af kunstneriske evner for blot en nogenlunde præsentabel gengivelse.

Den svajende Silver Fern-gren er den største udfordring. Træbregnen – på latin Cyathea dealbata – med den sølvfarvede underside, der kan blive ti meter høj, er blevet et symbol på det særlige newzealandske. Men skal man have både krumningen og de stiliserede hvide blade til at gå op i en perfekt spids, er det nok ikke en opgave for børn.

Minder om kolonitiden

New Zealands nuværende flag er heller ikke ligetil. Øverst til venstre i flaget er det britiske »Union Jack« med proportioner og vinkler, der kan være svære nok at få korrekte i fuld størrelse. De fire stjerner i varierende størrelse er placeret, så de symboliserer stjernebilledet Sydkorset.

Det er heller ikke helt simpelt at rokke ved den nationale selvforståelse, som symbolikken i flagdebatten har gjort det i New Zealand. Kun omkring 48 procent af vælgerne deltog i afstemningen om de nye flagvarianter, og vinderen blev fundet med mindre end én procents forspring til en lignende udgave med rødt til venstre for bregnen i stedet for sort. De to flag er begge designet af Kyle Lockwood, der er bygningskonstruktør med særlige kompetencer inden for det arkitektoniske. Lockwood er newzealænder, men bor i Australien og har fortalt, at han længe har haft udkast til et nyt flag liggende.

»Jeg tænkte på et design, der ville inkludere alle newzealændere,« har Lockwood sagt til The New Zealand Herald og givet sin begrundelse for, at bregnegrenen bør være med.

»Det har været vores symbol siden 1888. Det er en del af vores arv. Og denne bregne blev også brugt af maorierne til at vise vej om natten og til at lyse op på stier.«

Andre mener, at det nuværende flag også er en del af den nationale arv. Newzealænderne er fortsat medlem af Commonwealth-sammenslutningen og har den britiske dronning Elizabeth II som ceremonielt overhoved. Der er blevet argumenteret med, at mange newzealændere har udkæmpet krige og ofret deres liv og førlighed under Union Jack og det nuværende flag. Samtidig er der også sat spørgsmålstegn ved de 120 millioner kroner, som flagafstemningen har kostet.

Premierminister John Key har derimod fastholdt, at spørgsmålet er centralt for newzealændernes fremtidige identitetsfølelse. John Key mener, at der er alt for megen koloni­symbolik i det nuværende flag, og at det i øvrigt har for stor lighed med Australiens flag. Premierministeren henviser også til, at canadierne for 50 år siden udskiftede deres flag, uden at det har eroderet landets historie.

»Vis mig én eneste canadier på kloden, der ville gå tilbage til det gamle flag. Ikke en eneste canadier ville gøre det,« sagde han ifølge Herald.

John Key erkender, at flagdebatten ikke helt har grebet de 4,5 millioner newzealændere i det omfang, som han havde ønsket. Nu er det alvor, så kan det være, at debatten for alvor blusser op. Måske kan det hjælpe Keys kampagne, at nationens stolthed »All Blacks« netop igen har vundet verdensmesterskabet i nationalsporten rugby. Her er den hvide bregnegren på sort baggrund et lige så kendt og elsket symbol for rugbylandsholdet som røde felter og et hvidt kors under national begejstring i Danmark.