Dronning Elizabeth overhaler sin tipoldemor

I næste uge overgår dronning Elizabeth dronning Victoria som den længst regerende monark i Storbritannien nogensinde.

I næste uge overgår dronning Elizabeth dronning Victoria som den længst regerende monark i Storbritannien nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIKLAS HALLE'N
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: 9. september runder dronning Elizabeth 2. en milepæl af de helt store.

Her er det 63 år, syv måneder og tre dage siden, hun overtog den britiske trone fra sin far, og dermed er hun den længst regerende monark i Storbritannien nogensinde.

Den nuværende rekordindehaver er dronningens tipoldemor, dronning Victoria, der regerede Det Forenede Kongerige og dets kolonier fra 1837 til 1901.

Dronning Elizabeth var 27 år, da hun blev dronning af Storbritannien og Commonwealth-landene. Hun er fortsat dronning for 16 forskellige nationer, heriblandt Australien, Canada, Jamaica og Papua Ny Guinea.

Elizabeth er i dag 89 år, og hun er dermed også den ældste britiske monark nogensinde.

Herhjemme er rekordholderen Christian 4., der regerede i knap 60 år. Nummer to er dronning Margrethe 2., der er i gang med sit 44. år på tronen.

Både dronning Elizabeth og dronning Margrethe har dog langt op til verdensrekorden. Den tilhører Swazilands kong Ngwenyama Sobhuza II, der var monark næsten hele sit liv. Han var blot få måneder gammel, da han blev kronet i 1899, og han sad på tronen frem til sin død i 1982, 82 år og 254 dage senere.

Dronning Elizabeth har frabedt sig en fejring af mærkedagen. I stedet skal hun 9. september indvie en ny jernbane i Skotland.