Bashar al-Assad: En præsident følger sit folks vilje

Syriens præsident ligger ikke under for pres fra Vesten, siger han i et interview med russiske medier. Kun folkets vilje kan få ham til at træde tilbage.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et interview med russiske medier siger Syriens præsident, Bashar al-Assad, at politisk pres fra Vesten ikke kan få ham til at træde tilbage. Det kan kun ske, hvis det syriske folk ønsker hans tilbagetrædelse. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Gennem valg kommer præsidenten til magten med folkets vilje, og hvis han skal træde tilbage, skal han træde tilbage, fordi folket kræver det - ikke på grund af fordømmelse fra USA, FNs Sikkerhedsråd, Geneve-konferencen (om fred i Syrien, red.) eller Geneve-kommunikéet (aftale fra 2012 om en overgangsregering i Syrien, red.),« siger han i interviewet.

»Hvis folket ønsker, at præsidenten skal blive, bliver han. Hvis det modsatte sker, bør han hastigt træde tilbage,« uddyber han.

Den syriske præsident siger desuden, at Iran har hjulpet Syrien med uvurderlig militær teknologi i kampen mod terrorisme, men at Iran ikke har sendt militære enheder til Damaskus.

Samtidig siger Assad, at den amerikansk-ledede koalition ikke har været i stand til at bremse Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Bashar al-Assad kom til magten i 2000, da hans far døde. Hans far, Hafez al-Assad, var Syriens præsident i tre årtier.

I 2011 rejste det syriske folk sig i omfattende protester mod Bashar al-Assads regime. Men præsidenten slog hårdt ned på dem i hvad, der blev startskuddet på den blodige krig, der nu hærger på femte år, og har fordrevet omkring halvdelen af den syriske befolkning fra deres hjem.

I 2014 var der valg i Syrien - midt under borgerkrigen. Her genvandt Bashar al-Assad magten med knap 90 procent af stemmerne, men valget blev betegnet som en farce.

Den syriske opposition kaldte det dengang »et teaterstykke skrevet med syrernes blod«.