Australien bomber for første gang i Syrien

Flere lande i koalitionen mod Islamisk Stat vil nu udvide indsatsen. Frankrig vil snart begynde at bombe terrorbevægelsen i Syrien, mens Australien allerede har smidt de første bomber.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AUSTRALIEN: Det australske luftvåben har for første gang smidt bomber mod den militante islamistiske bevægelse Islamisk Stat (IS) i Syrien. Det bekræfter den australske regering ifølge BBC.

Australien har bombet Islamisk Stat i Irak i cirka et år, men i sidste uge bekræftede daværende premierminister, Tony Abbott, at Australien vil udvide sin indsats til også at omfatte angreb i Syrien.

Ifølge amerikanske myndigheder bombede den amerikansk-ledede koalition mandag tre mål i Syrien, og her deltog blandt andet Australien.

Også Frankrig vil inden for de kommende uger udvide sin indsats mod Islamisk Stat til også at omfatte bombeangreb i Syrien.

Det skyldes, at Islamisk Stat hastigt er begyndt at udvide sit territorium, siger den franske forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian.

»Situationen er anderledes i forhold til sidste år. Daesh (Islamisk Stat, red.) er bremset i Irak, og nu er de i offensiven i Syrien. Situationen er meget alvorlig,« siger han onsdag til til den franske radiostation France Inter ifølge Reuters.

»Det gælder i Aleppo, men også på Homs-Damaskus-linjen. I dag er Daesh rykket frem på en måde, der truer både den syriske modstand i Aleppo-regionen, men også Libanon, hvis de lykkes med at trænge gennem Homs-Damaskus-aksen,« uddyber forsvarsministeren.

Også Danmark er en del af koalitionen i kampen mod Islamisk Stat, men mens flere af vores alliancepartnere udvider bombeangrebene til også at omfatte Syrien, tøver Danmark med at melde konkret ud.

»En række lande overvejer nu - eller har besluttet - at udvide deres engagement i kampen mod ISIL (Islamist Stat, red.) til også at inkludere Syrien. Den pragmatiske arbejdsdeling for vores F16-bidrag har været, at vi fokuserer på luftoperationer i Irak, mens andre i koalitionen gennemfører operationer i Syrien. Nu trækker vi jo F16-bidraget hjem for hurtigere at kunne genindsætte det i løbet af 2016. Og vi vil snart træffe beslutning om, hvordan vi kan bidrage yderligere militært,« sagde udenrigsminister Kristian Jensen (V) i sidste uge i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.