5 stjerner: Hov, hvad skete der lige med »Dicte«?

Iben Hjejle er tilbage i en ny sæson af TV 2-serien »Dicte«, og spændingskurven er blevet betydeligt stejlere.

Det bliver i medgang og modgang, at Dicte (Iben Hjejle) og Bo (Dar Salim) bliver gift i »Dicte«. Foto: Per Arnesen/TV 2 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor de foregående to sæsoner af TV 2s »Dicte« afviklede krimimysterier med en tilforladelighed, der grænsede til det søvndyssende, lægger tredje sæson ud med en trykkoger af en episode.

I første ombæring ligner serien dog sig selv. Allerede i første scene, hvor Dicte Svendsen (Iben Hjejle) bliver viet til sin kollega Bo Skytte (Dar Salim), udveksler karaktererne de naturtro almindeligheder, som har kendetegnet seriens dialoger siden starten.

»Det er endnu ikke gået op for mig, hvor stort det er,« siger Dicte, mens hun viser bryllupsbilleder til sin veninde Anne (Lærke Winther Andersen). Endnu nogle scener bringer os yderligere up to date: Dicte, der er blevet fuldtidsforfatter, besøger sin gamle arbejdsplads, som nu er blevet en ren netavis, og hendes gamle chef praler med, at den er den eneste i landet, der tjener penge.

Dicte kan til gengæld fyre en fin kommentar af, da hun kommer ind på den nu trendy indrettede redaktion, der er pakket til loftet med purunge hipstere: »Er der nogen voksne til stede?« Er der en lille smule aldersbetinget bitterhed i hende?

Indtil da er det Dicte-business as usual, men det nye ægteskab og jobsituationen er ikke omdrejningspunktet for episoden. Efter bryllupsnatten kysser Bo sin hustru farvel for at tage til Libanon på en ikke nærmere defineret journalistisk opgave.

Der er optaget scener et sted i Mellemøsten, hvor muezzinernes kalden til bøn fra minareterne straks varsler os om, at Bos udflugt er dømt til at ende galt. Og ganske rigtigt. Bo bliver kidnappet af bevæbnede mænd, og kort efter modtager Dicte et exorbitant krav om løsepenge.

Dicte bider tænderne sammen

Man mærker, at der ligger research bag scenerne, hvor danskerne via mellemmænd forhandler prisen for gidslerne.

Er Bos lokale »fixer« i virkeligheden den, der har arrangeret kidnapningen? Hvilke instanser lægger egentlig pengene på bordet, når en dansker bliver taget som gidsel?

Det er pludselig overraskende spændende og tilmed autentisk, hvilket bringer kraftige mindelser om Tobias Lindholms »Kapringen«, hvor Dar Salim pudsigt nok spillede på gidselforhandlernes side.

Eneste anke mod kidnapningsplottet bliver, at det får de øvrige handlingstråde til at tage sig noget hverdagsagtige ud. Det er selvfølgelig irriterende for politimanden John (Lars Brygmann), at hans eks har besluttet sig for at komme hjem fra USA og tage job på stationen igen, men burde voksne mennesker ikke kunne ordne den slags i mindelighed?

Det tegner sig til at blive en sammenbidt Dicte, man skal følge i tredje sæson, som lover en mere tætskrevet handling, der når ud over at være en ren TV-snack.

Hvad: »Dicte«.

Hvem: Med Iben Hjejle, Dar Salim, Martin Brygmann.

Hvor: TV2 mandage og TV 2 Play.